14.10.2013 | A
A: V Švico po peto zaporedno zmago in..

Slovensko nogometno reprezentanco čaka v torek ob 20.00 še zadnja, najpomembnejša tekma v skupinskem delu kvalifikacij za SP 2014. Milivoje Novaković in druščina bodo v Bernu skušali maščevati stožiški poraz proti Švicarjem, ob tem pa s kotičkom očesa spremljali tudi dogajanje v Oslu.

Slovenska članska izbrana vrsta ni imela časa za proslavljanje prve (navdušujoče) zmage nad Norvežani. Le tri dni po zgodovinskem uspehu so namreč varovanci Srečka Katanca postavljeni pred nov, še večji izziv. Kako do pete zaporedne kvalifikacijske zmage? »Imamo še rezerve, pokazali smo, da zmoremo. Po štirih zaporednih zmagah smo postali precej bolj samozavestni. V torek nas čaka nova težka tekma, zakaj ne bi še petič zmagali?,« razmišlja ponosni lastnik »hat-tricka« iz Ljudskega vrta Milivoje Novaković in spomni na dejstvo, da najmočnejša selekcija Slovenije v dosedanjih desetih kvalifikacijskih ciklusih še nikdar ni dobila petih tekem v nizu. Bolj kot rekordni dosežek, pa nogometašem dviguje motivacijo možnost napredovanja v dodatne kvalifikacije.

Najbolj enostaven scenarij bi zagotovo predstavljala zmaga Slovencev v Švici in ugoden razplet tekme v Oslu, kar pomeni, da Islandci ne bi premagali Norvežanov. A obstajajo tudi druge možnosti. Slovenija se lahko prebije do zadnje kvalifikacijske stopnice tudi v primeru remija s Švicarji, vendar le, če Islandci izgubijo na Norveškem, ob tem pa se po naših željah končajo tudi nekatere tekme v drugih kvalifikacijskih skupinah. S številnimi kombinacijami pa si slovenski nogometaši v teh dneh ne nameravajo beliti glave. Najprej bo namreč potrebno opraviti kvalitetno delo proti zmagovalcu skupine E in potniku v Brazilijo. »Pred nami je še en izjemno pomemben obračun, ni časa za ostale zadeve. Zadnjo tekmo želimo odigrati po najboljših močeh, tako kot znamo. Želimo zmagati, videli pa bomo, kaj bo to prineslo,« ostaja iskren, pa tudi previden drugi najboljši strelec v zgodovini slovenske nogometne reprezentance in še enkrat povzame bistvo: »Nismo odvisni sami od sebe

Slovenija in Švica sta se doslej srečali že šestkrat, trikrat v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Štirih zmag so se veselili nogometaši v rdečih dresih, Slovenija pa je edini obračun dobila v Baslu, z zadetkom Sebastjana Cimirotiča in prav pod Katančevim vodstvom. Da bo simbolika še večja, je bil omenjeni junijski dvoboj eden najpomembnejših na poti k uvrstitvi na SP 2002. Lahko v čevlje priljubljenega »Cimeta« v torek zvečer stopi »Novagol«? »Videli bomo. Sam vedno na igrišču garam za selektorja, za fante, predvsem pa za Slovenijo. Smo na pravi poti, kot ekipa, kot celota. Vsekakor pa imamo še dovolj prostora za napredek.« Slovenska reprezentanca je v zadnjem obdobju postala izjemno živahna in učinkovita v napadalnih akcijah, nikakor pa ne gre spregledati disciplinirane obrambe, ki ni prejela zadetka dolgih 334 minut. Težave s poškodbami bodo tudi proti Švici vplivale na strateški načrt, kljub temu, pa naj bi se našlo še dovolj manevrskega prostora za kakšno taktično presenečenje.

»Selektor bo odločil, kakšna bo taktična zamisel, mogoče bo pripravil celo kakšno presenečenje,« je skrivnosten pred ključnim obračunom Novaković, ki pričakuje najboljšo podobo Švicarjev na igrišču. »Ne gre se zanašati na dejstvo, da so si Švicarji že zagotovili udeležbo na svetovnem prvenstvu,« zavrne nekatera namigovanja o pomanjkanju motivacije v nasprotnem taboru in za zaključek premeteno pripomni: »Ampak mogoče so uspeh le uspeli konkretno proslaviti

Slovenska reprezentanca, ki je v dopoldanskem času odpotovala v Švico, bo še danes popoldan v Baslu opravila uradni trening, jutri ob 20.00 pa bo šlo zares. Sodniška četverice prihaja iz Nizozemske, glavni delivec pravice pa bo Bjorn Kuipers.

Kvalifikacije za SP 2014, skupina E, torek 15.10:

ob 20.00: Švica – Slovenija (neposredni prenos TV SLO 2)

ob 18.00 Ciper – Albanija

ob 20.00 Norveška – Islandija

Lestvica: Švica 21, Islandija 16, Slovenija 15, Norveška 11, Albanija 10, Ciper 4


Tekst: MKo
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

  • 04.10.2024 | A
    Kek izbral za Norveško in Kazahstan
    Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih igralcev za tekmi Uefa lige narodov z Norveško in Kazahstanom. Slovenci bodo v Osli gostovali 10. oktobra ob 20.45, tri dni kasneje pa jih ob 15.00 čaka še dvoboj v Almatyju.
  • 01.10.2024 | A
    Novembrska tekma z Norveško že razprodana
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo Uefa lige narodov proti Norveški odigrala pred nabito polnimi Stožicami, saj so več kot mesec dni pred obračunom pošle še zadnje vstopnice. Tekma med Slovenijo in Norveško bo 14. novembra ob 20.45.
  • 30.09.2024 | A
    Stopnjevanje strelske forme pred obračunom z Norveško
    Slovenske reprezentante od obračuna z Norveško ločita manj kot dva tedna. Pretekli konec so bili strelsko uspešni Vanja Drkušić, Josip Iličić ter Benjamin Šeško, ki je mrežo nasprotnika zatresel dvakrat ob tem pa prispeval še asistenco. Podajalsko se je izkazal tudi Timi Max Elšnik, ki je do zadetka pomagal svojemu reprezentančnem kolegu.
  • 23.09.2024 | A
    Elšnik na derbiju proti Partizanu priigral enajstmetrovko in ob visoki zmagi prispeval še asistenco
    Pretekle dni so bili v klubih ponovno dejavni slovenski reprezentanti. Timi Max Elšnik je zaigral na svojem prvem derbiju proti Partizanu in pustil velik vtis pri zmagi gostov s 4:0.
  • 17.09.2024 | A
    Bijol in Lovrić po preobratu z Udinesejem na vrhu lestvice
    Po reprezentančnem premoru so bili v svojih klubih ponovno na delu slovenski reprezentanti. V domačem prvenstvu se je z novo asistenco izkazal Josip Iličić, v 4. krogu Serie A pa sta Jaka Bijol in Sandi Lovrić sodelovala pri preobratu Udineseja proti Parmi in se razveselila že tretje zmage v novi sezoni.
  • 11.09.2024 | A
    Kek in Vogrin s priznanjem MO Maribor
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek in vodja zdravniške službe reprezentance, dr. Matjaž Vogrin, sta danes v Mariboru prejela posebno priznanje svoje občine – mestni pečat Maribora, zaradi posebnih zaslug vsakega na svojem strokovnem področju.
  • 10.09.2024 | A
    Odmevi po zmagi proti Kazahstanu
    Slovenska nogometna reprezentanca je v ponedeljek zvečer v UEFA Ligi narodov gostila Kazahstan in dosegla prepričljivo zmago s 3:0. Po remiju z Avstrijo v prvem krogu so Slovenci v drugem krogu slavili še zmago in se povzpeli na vrh svoje skupine.
  • 09.09.2024 | A
    Na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška boljši od Kazahstana
    Slovenski nogometaši so na 63. rojstni dan selektorja Matjaža Keka dobili drugo tekmo UEFA Lige narodov, v Stožicah so na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška ugnali Kazahstan.
  • 09.09.2024 | A
    Zagotovi si vstopnice za gostujočo tekmo z Avstrijo
    Pričela se je prodaja vstopnic za zadnjo tekmo slovenske nogometne reprezentance v Uefa ligi narodov. Slovenija bo 17. novembra ob 18.00 gostovala na Dunaju, tekma pa bi lahko odločilno vplivala na končno razvrstitev v skupini.
  • 09.09.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmo z Norveško
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo v aktualni izvedbi Uefa lige narodov odigrala 14. novembra ob 20.45 v ljubljanskih Stožicah. Vstopnice za nogometni spektakel so že v prodaji!

DELI NA