16.06.2010 | A
Američane preseneča slovenska samozavest

Igra mačke z mišjo, kot so si dvoboj Amerike in Slovenije predstavljali naši drugi nasprotniki na tokratnem SP, vendarle ne bo tako lahek zalogaj. Sploh, ker se Slovenija v primeru petkove zmage uvrsti med najboljšo 16, sami pa bi najverjetneje potovali domov.

Ob dejstvu, da naj bi bili v skupini C kandidatki za napredovanja ravno ZDA in Anglija, je njun sobotni remi slaba popotnica za nadaljevanje. »Zdržati bodo morali vseh 90 minut,« se bodrijo Američani. »Slovenci so samozavestni, na nas je, da jih spustimo na realna tla,« so prepričani v svoje sposobnosti in kakovost, ki naj bi bila na višjem nivoju, kot dve milijonski narod, proti kateremu se bodo borili v petek ob 16.00 uri. Poraz proti tako majcenemu narodu, ki komaj dosega velikost eno izmed njihovih zveznih držav, bi bil zanje prava sramota.

Skromnejši je kapetan Donovan, ki bi bil zadovoljen že s točko. »Tekme preprosto ne smemo izgubiti. Moramo vsaj nekaj osvojiti,« se je strinjal tudi Dempsey, strelec izenačujočega zadetka proti Angliji. Druga priložnost za celoten izkupiček točk bo od Američanov terjala večjo zbranost, zadrževanje žoge in večje število priložnosti za zadetek. Ob tem pa kapetan opozarja na slovenske protinapade. »Ne smemo brezglavo napadati, ampak igrati z glavo.«

Ob tem, ko se v skupini C vsa moštva ukvarjajo s tem, kako premagati mogočno Anglijo, pa je, kot kaže, precej trši oreh, kot so pričakovali, majcena Slovenija, ki meša štrene velikim. Začeli so s Slovaki, Rusi, nato je padla Alžirija. Kako se bodo Američani odzvali na potek tekme in Kekove taktične zamisli pa bo znano konec tedna.

V lovu na zmago tudi Angleži

Niso Američani edini, ki hlastajo za zmago. Tudi Capellovi varovanci se zavedajo, da tekmo proti Alžircem preprosto morajo dobiti. Ob nervozi na sobotnem srečanju, še posebej po tem, ko so Američani v 40. minuti preko Dempseyja izenačili, se bodo morali tokrat tudi psihološko bolje pripraviti, v kolikor želijo v Cape Townu osvojiti vse tri točke.

Ob odsotnosti Ledleyja Kinga bo selektor znova lahko računal na usluge Garetha Barryja. »Zadetek Američanov je bil pravi šok za nas. Igrali smo dobro. Naš cilj je osvojiti vseh sedem točk – torej zmagati obe naslednji srečanji,« je odločen kapetan Steven Gerrard. Pričakovanja so ogromna, v zadnjih dneh pa so si jih s komentarji privoščili tudi nogometni velikani, kar ustvarja samo še dodatno napetost pred srečanjem.

Na drugi strani so tu Afričani, za katere bo to sploh prvi dvoboj proti močnim Otočanom. »Zagotovo bomo v tekmo krenili z višjimi ambicijami, kot smo končali prejšnje srečanje,« so napovedi, ki prihajajo iz njihovega tabora. »Gre za izvrstno ekipo, ki je nedvomno favorit srečanja. Imeli bomo zelo malo možnosti, zato bo potrebno izkoristiti vsako napako in nepazljivost njihove obrambe, da dosežemo zadetek,« kuje načrt Rabah Saadane. V kolikšni meri mu bo uspelo realizirati želeno, bo pokazala tekma sama. »Zagotovo ne gremo tja zgolj igrati, ne bomo že vnaprej mahali z belo zastavo.«

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: TAKA

 

SORODNE NOVICE

  • 04.10.2024 | A
    Kek izbral za Norveško in Kazahstan
    Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih igralcev za tekmi Uefa lige narodov z Norveško in Kazahstanom. Slovenci bodo v Osli gostovali 10. oktobra ob 20.45, tri dni kasneje pa jih ob 15.00 čaka še dvoboj v Almatyju.
  • 01.10.2024 | A
    Novembrska tekma z Norveško že razprodana
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo Uefa lige narodov proti Norveški odigrala pred nabito polnimi Stožicami, saj so več kot mesec dni pred obračunom pošle še zadnje vstopnice. Tekma med Slovenijo in Norveško bo 14. novembra ob 20.45.
  • 30.09.2024 | A
    Stopnjevanje strelske forme pred obračunom z Norveško
    Slovenske reprezentante od obračuna z Norveško ločita manj kot dva tedna. Pretekli konec so bili strelsko uspešni Vanja Drkušić, Josip Iličić ter Benjamin Šeško, ki je mrežo nasprotnika zatresel dvakrat ob tem pa prispeval še asistenco. Podajalsko se je izkazal tudi Timi Max Elšnik, ki je do zadetka pomagal svojemu reprezentančnem kolegu.
  • 23.09.2024 | A
    Elšnik na derbiju proti Partizanu priigral enajstmetrovko in ob visoki zmagi prispeval še asistenco
    Pretekle dni so bili v klubih ponovno dejavni slovenski reprezentanti. Timi Max Elšnik je zaigral na svojem prvem derbiju proti Partizanu in pustil velik vtis pri zmagi gostov s 4:0.
  • 17.09.2024 | A
    Bijol in Lovrić po preobratu z Udinesejem na vrhu lestvice
    Po reprezentančnem premoru so bili v svojih klubih ponovno na delu slovenski reprezentanti. V domačem prvenstvu se je z novo asistenco izkazal Josip Iličić, v 4. krogu Serie A pa sta Jaka Bijol in Sandi Lovrić sodelovala pri preobratu Udineseja proti Parmi in se razveselila že tretje zmage v novi sezoni.
  • 11.09.2024 | A
    Kek in Vogrin s priznanjem MO Maribor
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek in vodja zdravniške službe reprezentance, dr. Matjaž Vogrin, sta danes v Mariboru prejela posebno priznanje svoje občine – mestni pečat Maribora, zaradi posebnih zaslug vsakega na svojem strokovnem področju.
  • 10.09.2024 | A
    Odmevi po zmagi proti Kazahstanu
    Slovenska nogometna reprezentanca je v ponedeljek zvečer v UEFA Ligi narodov gostila Kazahstan in dosegla prepričljivo zmago s 3:0. Po remiju z Avstrijo v prvem krogu so Slovenci v drugem krogu slavili še zmago in se povzpeli na vrh svoje skupine.
  • 09.09.2024 | A
    Na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška boljši od Kazahstana
    Slovenski nogometaši so na 63. rojstni dan selektorja Matjaža Keka dobili drugo tekmo UEFA Lige narodov, v Stožicah so na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška ugnali Kazahstan.
  • 09.09.2024 | A
    Zagotovi si vstopnice za gostujočo tekmo z Avstrijo
    Pričela se je prodaja vstopnic za zadnjo tekmo slovenske nogometne reprezentance v Uefa ligi narodov. Slovenija bo 17. novembra ob 18.00 gostovala na Dunaju, tekma pa bi lahko odločilno vplivala na končno razvrstitev v skupini.
  • 09.09.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmo z Norveško
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo v aktualni izvedbi Uefa lige narodov odigrala 14. novembra ob 20.45 v ljubljanskih Stožicah. Vstopnice za nogometni spektakel so že v prodaji!

DELI NA