23.06.2024 | A
Brez strahu nad Angleže

Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 21. uri v Kölnu igrala odločilno tekmo na evropskem prvenstvu v Nemčiji. V igri je preboj v osmino finala, tekmec pa prvi favorit skupine Anglija. V slovenskem taboru so prepričani, da ji lahko ob novi dobri predstavi zagrenijo življenje.

"Ekipa je imela dva dni za regeneracijo, predvsem je bil pomemben psihološki vidik, ampak mislim, da smo vsi dobro reagirali in bomo pripravljeni za Anglijo," je pred treningom v Wuppertalu povedal branilec Vanja Drkušić, ki pravi, da je zanj čast in izziv igrati na tako velikem odru in proti vrhunskim igralcem.

A s tekmeci se ne obremenjuje preveč. "Mislim, da moramo najprej razmišljati o sebi in kakovosti naše igre. Seveda ne moremo mimo dejstva, da je Anglija zelo močna ekipa z izjemnimi posamezniki, ampak če bomo pokazali našo pravo igro, lahko tudi proti Angliji kaj naredimo," meni Drkušić.

Ta je izpostavil tudi pomembnost Jana Oblaka za obrambno vrsto, saj da ji daje mirnost in dodatno samozavest. To bo potrebovala v boju s prvim angleškim napadalcem Harryjem Kanom. "Mislim, da ni treba izgubljati preveč besed na njegov račun. Gre za izjemnega, smrtonosnega napadalca. Spet nas čaka težka naloga. Ampak če bomo dali vse od sebe, lahko tudi njega ustavimo," je povedal Drkušić in priznal, da je tako velike reprezentance celo lažje analizirati, saj so njihovi igralci vseskozi v središču pozornosti.

Drkušić, ki sicer navija za angleškega velikana Liverpool, o torkovih tekmecih pravi, da "imajo tako kot mi po dve roki in dve nogi". Zaključil je, da o točkovni matematiki ne razmišljajo. "Če bomo naredili svoj posel, pomoči drugih ne bomo potrebovali. Zakaj pa ne bi zmagali."

Jan Mlakar je potrdil, da v ekipi ni posebnih skrbi glede poškodb, priznal pa, da je nehvaležna naloga reševati se v zadnjem krogu proti Angliji. "Ampak najtežje stvari so najlepše. Ne vidim težav po dveh teh naših predstavah, da ne bi bili kos nalogi. Smo konstantni, osredotočamo se večinoma nase," je povedal krilni nogometaš in dodal, da se na Anglijo pripravljajo tako kot na vse druge obračune.

Mlakar ima nekaj izkušenj z igranjem na Otoku, a pravi, da mu bosta za Anglijo bolj pomagala zadnja obračuna na tem EP proti Danski in Srbiji, oba sta se končala z 1:1, pri čemer je svojo vlogo v obrambi opravil tudi Mlakar. "Vsi moramo delati. Če bomo kompaktni, bo veliko lažje. In če bomo na enaki tekaški in mentalni ravni, potem je vse mogoče. Dokazali smo že, da lahko. Na tekmo ne smemo iti s strahom. Vemo, kaj naj nam ta prinaša," je poudaril in zaključil, da je vse v njihovih rokah.

"Če zmagamo, bomo napredovali, lahko sicer napredujemo tudi po nekaterih drugih scenarijih, ampak bi raje napredovali z zmago in pomembno je, da gremo s takšno miselnostjo v tekmo. Dajmo pokazati to, kar znamo, in verjamem, da bo to dovolj."

Ali bo dovolj, bo znano v torek okoli 23. ure na zelo akustičnem stadionu v Kölnu, kjer bo prostora za nekaj manj kot 50.000 gledalcev. Tekmo bodo sodili Francozi na čelu s Clementom Turpinom.

V skupini C ima Anglija štiri točke, Slovenija in Danska po dve, Srbija pa eno točko, tako da je v skupini pred zadnjim krogom še vse odprto.

Tekst: STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 04.10.2024 | A
    Kek izbral za Norveško in Kazahstan
    Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih igralcev za tekmi Uefa lige narodov z Norveško in Kazahstanom. Slovenci bodo v Osli gostovali 10. oktobra ob 20.45, tri dni kasneje pa jih ob 15.00 čaka še dvoboj v Almatyju.
  • 01.10.2024 | A
    Novembrska tekma z Norveško že razprodana
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo Uefa lige narodov proti Norveški odigrala pred nabito polnimi Stožicami, saj so več kot mesec dni pred obračunom pošle še zadnje vstopnice. Tekma med Slovenijo in Norveško bo 14. novembra ob 20.45.
  • 30.09.2024 | A
    Stopnjevanje strelske forme pred obračunom z Norveško
    Slovenske reprezentante od obračuna z Norveško ločita manj kot dva tedna. Pretekli konec so bili strelsko uspešni Vanja Drkušić, Josip Iličić ter Benjamin Šeško, ki je mrežo nasprotnika zatresel dvakrat ob tem pa prispeval še asistenco. Podajalsko se je izkazal tudi Timi Max Elšnik, ki je do zadetka pomagal svojemu reprezentančnem kolegu.
  • 23.09.2024 | A
    Elšnik na derbiju proti Partizanu priigral enajstmetrovko in ob visoki zmagi prispeval še asistenco
    Pretekle dni so bili v klubih ponovno dejavni slovenski reprezentanti. Timi Max Elšnik je zaigral na svojem prvem derbiju proti Partizanu in pustil velik vtis pri zmagi gostov s 4:0.
  • 17.09.2024 | A
    Bijol in Lovrić po preobratu z Udinesejem na vrhu lestvice
    Po reprezentančnem premoru so bili v svojih klubih ponovno na delu slovenski reprezentanti. V domačem prvenstvu se je z novo asistenco izkazal Josip Iličić, v 4. krogu Serie A pa sta Jaka Bijol in Sandi Lovrić sodelovala pri preobratu Udineseja proti Parmi in se razveselila že tretje zmage v novi sezoni.
  • 11.09.2024 | A
    Kek in Vogrin s priznanjem MO Maribor
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek in vodja zdravniške službe reprezentance, dr. Matjaž Vogrin, sta danes v Mariboru prejela posebno priznanje svoje občine – mestni pečat Maribora, zaradi posebnih zaslug vsakega na svojem strokovnem področju.
  • 10.09.2024 | A
    Odmevi po zmagi proti Kazahstanu
    Slovenska nogometna reprezentanca je v ponedeljek zvečer v UEFA Ligi narodov gostila Kazahstan in dosegla prepričljivo zmago s 3:0. Po remiju z Avstrijo v prvem krogu so Slovenci v drugem krogu slavili še zmago in se povzpeli na vrh svoje skupine.
  • 09.09.2024 | A
    Na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška boljši od Kazahstana
    Slovenski nogometaši so na 63. rojstni dan selektorja Matjaža Keka dobili drugo tekmo UEFA Lige narodov, v Stožicah so na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška ugnali Kazahstan.
  • 09.09.2024 | A
    Zagotovi si vstopnice za gostujočo tekmo z Avstrijo
    Pričela se je prodaja vstopnic za zadnjo tekmo slovenske nogometne reprezentance v Uefa ligi narodov. Slovenija bo 17. novembra ob 18.00 gostovala na Dunaju, tekma pa bi lahko odločilno vplivala na končno razvrstitev v skupini.
  • 09.09.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmo z Norveško
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo v aktualni izvedbi Uefa lige narodov odigrala 14. novembra ob 20.45 v ljubljanskih Stožicah. Vstopnice za nogometni spektakel so že v prodaji!

DELI NA