Celjani evropsko sezono pričenjajo v Estoniji

Državni prvaki Celjani bodo kot prvi od slovenskih predstavnikov v evropskih tekmovanjih odprli sezono 2024/25. Grofje bodo v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov gostovali v Estoniji.

Tekmec slovenskega prvaka bo Flora iz Talina, ki je bila v minuli sezoni že petnajstič najboljša v estonskem prvenstvu. Klub iz prestolnice je s tem tudi najuspešnejši predstavnik tamkajšnjega nogometa.

Leta 1990 ustanovljeni klub je bil v sezoni 2021/22 tudi prvi in do zdaj edini estonski klub, ki je v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Flora se je tedaj v krstni izvedbi UEFA Evropske konferenčne lige srečala tudi z zdajšnjim celjskim kapetanom Denisom Popovićem, ki je v dresu Anorthosisa zadel na obeh medsebojnih tekmah.

Celjani bodo v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov nastopili drugič v zgodovini kluba, krst so prestali sredi leta 2020. Premiera je postregla z zmago proti irskemu Dundalku, v drugem krogu pa je tesno zmago slavil norveški Molde.

Zasedba iz knežjega mesta se je na mednarodnem odru nazadnje predstavila v lanskoletni sezoni, ko je pod vodstvom Alberta Riere presenetila Vitorio de Guimaraes. Po dveh zmagah v dvoboju z Nemanom iz beloruskega Grodnega je grofe na pragu UEFA Evropske konferenčne lige zaustavil Maccabi Tel Aviv.

"Flora je državni prvak, ki ima v svojih vrstah štiri standardne reprezentante Estonije. To je ekipa, ki je navajen zmagovati, ekipa, ki si zasluži naše spoštovanje. Sem optimist in verjamem, da lahko napredujemo v naslednji krog, a ne sprejemamo vloge favorita, saj koeficienti pravijo, da je postavljena ekipa Flora, mi pa njihovi izzivalci," poudarja celjski strateg Damir Krznar, ki bo lahko v Talinu računal tudi na udeleženca evropskega prvenstva Žana Karničnika.

Luka Bobičanec verjame, da bodo evropske izkušnje posameznikov v celjskem moštvu v dodatno pomoč: "Flora je resna ekipa. So prvak svoje države. Spoštujemo jih, a veliko se bo vprašalo tudi nas. Zagotovo je lažje, ker imamo ekipo s posamezniki, ki že imajo izkušnje s kvalifikacijami. Potrebno je biti pripravljen na vsako od 180 minut."

Flora se je v evropskih tekmovanjih že dvakrat srečala s slovenskim nasprotnikom ter morala čestitati tako Goričanom kot tudi Domžalčanom. Bodo estonskega prvaka ugnali tudi Celjani?

Sredin obračun na zelenici stadiona A. Le Coq Arena se bo pričel ob 18. uri, ogledali si ga boste lahko v prenosu na Sportklubu.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 03.08.2024 | Prva liga Telemach
    Muraši ugnali prvake
    Nogometaši Mure so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 1:0 (1:0).
  • 01.08.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Celje
    Mura je zmago proti Nafti nadgradila v Domžalah, tokrat pa jo čaka nekoliko težja naloga. V goste po bratislavski zaušnici prihajajo aktualni prvaki.
  • 30.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Visok poraz v Bratislavi
    Nogometaši Celja so na povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za UEFA Ligo prvakov v Bratislavi izgubili proti Slovanu z 0:5 (0:2). V naslednji krog so se tako prebili Slovaki, ki so v Celju igrali 1:1. Slovenski državni prvak pa bo evropske boje nadaljeval v 3. krogu kvalifikacij za UEFA Evropsko ligo.
  • 29.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    V Bratislavi z novim trenerjem za evropsko jesen
    Si lahko Celjani že v Bratislavi priigrajo evropsko jesen? Državni prvaki po remiju na domači zelenici za takšen scenarij potrebujejo zmago in napredovanje, v dvoboj s Slovanom pa jih bo popeljal povratnik na klop Albert Riera.
  • 29.07.2024 | Prva liga Telemach
    Riera pri državnih prvakih zamenjal Krznarja
    Pri Celju so pred povratno tekmo drugega kroga kvalifikacij UEFA Lige prvakov posegli po trenerski rošadi. Damirja Krznarja je zamenjal njegov predhodnik na celjski klopi, v knežje mesto se je vrnil Albert Riera.
  • 27.07.2024 | Prva liga Telemach
    Matjaž oblekel celjski dres
    Dvajsetletni Samo Matjaž je novi član Celja. Branilec se v knežje mesto seli po treh letih kaljenja v mladinskem pogonu milanskega Interja, z grofi pa je sklenil pogodbo do konca sezone 2026/27.
  • 24.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Brez zmagovalca v Celju
    Nogometaši Celja so v prvi tekmi 2. kroga kvalifikacij za UEFA Ligo prvakov igrali neodločeno 1:1 (1:1) s Slovanom Bratislavo. Povratna tekma bo 30. julija na Slovaškem.
  • 23.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Po estonskem proti slovaškemu prvaku
    Nogometaši Celja so v prvem krogu kvalifikacij UEFA Lige prvakov uspešno opravili z estonsko Floro, drugi evropski izziv pa bo precej zahtevnejši. Slovenski prvak se bo v sredo na domači zelenici udaril s Slovanom iz Bratislave.
  • 21.07.2024 | Prva liga Telemach
    Preobrat prvakov za zmago proti Bravu
    Nogometaši Celja so v tekmi 1. kroga Prve lige Telemach premagali Bravo z 2:1 (0:1).
  • 19.07.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Bravo
    Celje in Bravo sta sezono odprla z evropskim napredovanjem, v nedeljo pa bodo Celjani in Ljubljančani zaprli uvodni krog prvenstva. Grofje branijo naslov državnih prvakov, Šiškarji napadajo ponovitev najuspešnejše sezone v zgodovini kluba.

DELI NA