12.05.2012 | U17
Dobrodelni Nemci

Največja športna zveza na svetu skrbi za ugled in pozitivne novice tudi izven nogometnih stadionov. Medtem ko so Max Meyer, Leon Goretzka in drugi v torek svoje prosto popoldne preživeli v središču Ljubljane, se je majhna delegacija Nemške nogometne zveze (DFB) odpravila v Medvode, obiskati delavnico, kjer ustvarjajo posamezniki z motnjami v osebnostnem razvoju.

Objekt ‚Barka Slovenija‘ je postavljen v idilično podeželsko okolje med gozdove, travnike, polja in nekaj hiš. Kontakt je vzpostavil nemški veleposlanik v Sloveniji Werner Burkart, ki pozna in podpira projekt že dobro leto: “Skrbimo za ta objekt, ker gre za majhen, zaseben projekt, ki nam veliko pomeni in ga podpirajo tudi nemška podjetja.“

Vodja doma Manca Sinko Kastelic in prebivalci objekta so pričakovali nemško delegacijo, ki so jo zastopali dr. Hans-Dieter Drewitz, Jurij Zigon in Daniel Niester, kar pred vrati. Sledil je prisrčen pozdrav. Čutiti pa je bilo mogoče, da so se sodelavci in predvsem stanovalci tega objekta, nemškega obiska izjemno razveselili, stekel je pogovor in Kastelicova je ob tem  razkrila, da je sam projekt Barka Slovenija stekel že leta 1997. Vse se je začelo v dveh majhnih razpadajočih hišah, kjer sta bili nameščeni delavnici. V zadnjem letu je s pomočjo vlaganj Wernerja Burkarta nastala prava ekološka hiša Barka Slovenija. Od jeseni 2011 nudi ta objekt nastanitev desetim prebivalcem običajno s težavami v duševnem razvoju. Dnevno prihaja v hišo še sedem posameznikov, ki tam delajo. V hiši izdelujejo med drugim svečnike in božične okraske. Vodja objekta je ob zadnji priložnosti predstavila tudi njihov moto: „Tukaj delamo vsi skupaj, ampak najpomembnejše je naše medsebojno prijateljstvo in naša delitev življenja.“

Dr. Hans Dieter Drewitz je s svojo odprtostjo kmalu osvojil srca tam stanujočih, zlasti ko je dejal: „Vsi smo enaki. Mi nismo prizadeti, ampak nas take naredi okolica. Z našim obiskom želimo pokazati, da kot DFB delegacija nismo prišli samo na nogometne tekme, pač pa da nam je mar za človeka.“ Seveda je sledilo obvezno vprašanje, ali se tudi v domu igra nogomet? „Seveda“, je ob tem odvrnila stanovalka Maja (28) in dodala: „Enkrat smo imeli celo turnir, na katerem smo osvojili pokal.“

V preteklih letih se je v projektu Barka Slovenija spremenilo veliko. Cilj za prihodnost je zgraditev kantine za okoliška podjetja. Vodja doma pravi, da tukaj primarno ne gre za služenje denarja, pač pa za srečevanja s poslovneži, za ‚rušenje‘ predsodkov in tkanje poznanstev.“ Za ta projekt bodo potrebna denarna sredstva. Prav zato je bilo veselje toliko večje, ko je dr. Drewitz stanujočim ob koncu obiska obljubil donacijo v višini 2.000 €. Ob tej novici so zažareli obrazi in zapeli zahvalno pesem. „DFB se veseli, da s pridobljenim denarjem podpira dobrodelne namene. Želimo pomagati, ne glede na to, v kateri državi smo. Izstopajoč je naš primer pomoči v Mehiki, ki sem ga obiskal lani med svetovnim prvenstvom U-17,“ pravi Drewitz, ki je ob tej priložnosti stanujočim v Barki opisal najrazličnejše mehiške projekte.

Sinko Kastelčeva se veseli denarne donacije, še bolj pa so se razveselili kovčka, ki ga je s seboj prinesla nemška delegacija. V njem sta bila med drugim dva reprezentančna dresa. „S tema dresoma bomo zagotovo kmalu spet osvojili kak pokal,“ je ob tem še dodala vodja projekta.

Foto: DFB

SORODNE NOVICE

  • 29.08.2024 | U17
    V drugem polčasu potrdili visoko zmago
    Kadetski reprezentanci Slovenije in Črne Gore sta po torkovi tekmi na Ptuju odigrali še drugo pripravljalno srečanje, tokrat v Limbušu. Slovenci so v drugem polčasu je dosegli štiri gole in zmagali z izidom 5:0.
  • 27.08.2024 | U17
    Po šestih zadetkih brez zmagovalca
    Kadetski reprezentanci Slovenije in Črne Gore sta na Ptuju odigrali prvo od dveh pripravljalnih tekem. Slovenci so v dvoboju šestih doseženih zadetkov povedli kar trikrat, a so se Črnogorci vselej rešili in iztržili neodločen rezultat.
  • 20.08.2024 | U17
    Kadeti dvakrat s Črno Goro
    Slovenska reprezentanca do 17 let se bo konec avgusta v sklopu priprav na jesenske kvalifikacije za evropsko prvenstvo dvakrat pomerila z izbrano vrsto Črne gore. Obe tekmi bosta v prenosu na kanalih NZS.
  • 26.03.2024 | U17
    Kadeti za konec klonili proti Norveški
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so proti Norveški izgubili z 2:1. Edini zadetek je dosegel Žužek.
  • 23.03.2024 | U17
    Kadeti nemočni proti Španiji
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so morali priznati premoč Španiji, ki je v polno merila petkrat.
  • 20.03.2024 | U17
    Kadeti na uvodni tekmi elitnega kroga brez točk
    Kadetska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela s porazom. Varovanci Muamerja Vugdalića, so na uvodni tekmi morali priznati premoč gostiteljici turnirja Avstriji.
  • 19.03.2024 | U17
    Kadetska reprezentanca uvodoma proti Avstriji
    Slovenska izbrana vrsta do 17 let je pred dnevi odpotovala v Avstrijo, kjer bo v prihodnjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 17 let. V skupini 7 se bo pomerila z Avstrijo, Norveško in Španijo. Vse tekme slovenske kadetske reprezentance bodo v prenosu na kanalih NZS.
  • 11.03.2024 | U17
    Vugdalić izbral za elitni krog
    Slovenska reprezentanca do 17 let bo med 20. in 26. marcem sodelovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 17 let, ki se bo letos odvilo na Cipru. Slovenski selektor izbrane vrste U17 Muamer Vugdalić je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju ob Avstriji, Španiji in Norveški borili za uvrstitev na zaključni turnir. Vse tekme tudi na kanalih NZS.
  • 07.03.2024 | U17
    Kadeti se iz Srbije vračajo z zmago in remijem
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so po torkovi zmagi tokrat remizirali. Sedaj je na vrsti elitni krog za preboj na EP, ki se bo pričel 20. marca. 
  • 05.03.2024 | U17
    Slovenija pred elitnim krogom premagala Srbijo
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala prvi pripravljalni obračun z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so slavili z zadetkoma Beljkaša in Šunte.

DELI NA