12.10.2013 | A
Hat-trick Novakovića ohranja upanje za SP

Slovenska članska nogometna reprezentanca je na predzadnji tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 v Mariboru premagala Norveško s 3:0 (2:0) in tako obdržala možnosti za drugo mesto v skupini in dodatne kvalifikacije. Izbranci Srečka Katanca bodo zadnjo tekmo cikla igrali v torek, ko bodo v Bernu gostovali pri Švici.

SLOVENIJA : NORVEŠKA 3:0 (2:0)

Strelec: 1:0 Novaković (13., 15. in 49.)

Slovenija: S. Handanović, Brečko, Ilić, Cesar, Struna, Mertelj, Kurtić, Pečnik (od 70. Ljubijankić), Kampl (od 82. Krhin), Kirm, Novaković (od 90. Bezjak).

Norveška: Jarstein, Elabdellaoui, Bjoerdal, Hangeland, Hoegli, Skjelbred, Eikrem (od 74. Storflor), Braaten (od 60. Kamara), Johansen, Elyounoussi, Abdellaoue (od 81. Johnsen).

Slovenci, kar oslabljeni, so v Ljudskem vrtu lovili obstanek v boju za Brazilijo 2014 oziroma dodatne kvalifikacije. Nalogo so opravili z odliko, saj so vpisali tako želene tri točke. Gostitelji so silovito začeli tekmo in hitro dosegli dva gola prek Milivoja Novakovića, ki sta močno olajšala delo v nadaljevanju. Ko je Novaković zabil še tretjič na tekmi v 49. minuti, je bil zmagovalec odločen.

Zdaj slovenske nogometaše čakajo priprave še na zadnji kvalifikacijski obračun v Bernu, kjer bodo lovili naslednje nujne tri točke za končno drugo mesto v skupini in morebitne dodatne kvalifikacije (Islandci po današnjem slavju proti Cipru v zadnjem krogu ne smejo zmagati na Norveškem). Švicarji pa so si z zmago v Albaniji že zagotovili prvo mesto in pot na SP.

Selektor Srečko Katanec je bil primoran dokaj spremeniti začetno postavo, saj zaradi poškodb tokrat niso bili na voljo bočni branilec Bojan Jokić in vezista Josip Iličić ter Valter Birsa, na klopi pa je bil - tudi zaradi zdravstvenih težav z mečno mišico - še Tim Matavž.

Tako je na levem boku obrambe začel Andraž Struna, zadnja vezna sta bila Jasmin Kurtić in Aleš Mertelj, pred njima tudi nekoliko zdravstveno načet Kevin Kampl, Andraž Kirm in Nejc Pečnik, v napadu pa Novaković. Prav slednji se je dvakrat znašel v priložnosti, v deveti minuti je z glavo zgrešil, minuto zatem pa sta bila tako on kot Pečnik malce prepočasna za Kamplovo podajo z desne.

Zato pa je bil "Nova" uspešnejši v 13. minuti po lepi podaji Miša Brečka z desne strani za 1:0. Veselje se še ni dobro poleglo, ko je Novaković znova udaril in iz bližine unovčil Kirmovo podajo za vodstvo že z 2:0. Za izkušenega napadalca je bil to 24. reprezentančni gol.

Po golu so domači malce umirili igro, Norvežani, ki so imeli pobudo v končnici polčasa, pa so najnevarneje zagrozili v 38. minuti, ko je Daniel Braaten za nekaj centimetrov zgrešil cilj, premalo natančen pa je bil tudi Magnus Wolff Eikrem v 45. minuti s prostega strela.

V uvodu drugega polčasa je prvi zagrozil Kirm z volejem, vendar se je izkazal Rune Almenning Jarstein, zato pa je bil slednji nemočen v 49. minuti. Mertelj je podal žogo v globino, Novaković se je izognil prepovedanemu položaju, prišel sam pred norveškega vratarja in ga s pomočjo vratnice premagal za 3:0.

V 57. minuti je z volejem na drugi strani močno sprožil Braaten, a žogo poslal malo mimo desne vratnice. Dvanajst minut pozneje je Kampl lepo potegnil po norveški polovici, podal na levo do Kirma, ki je prišel s strani pred norveškega vratarja, ta pa je odbil žogo. Na drugi strani je v 75. minuti premalo natančno z glavo meril Ola Kamara. V končnici tekme so domači nogometaši znali zadržati visoko prednost za pomembno zmago.

Tekst: STA
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

  • 04.10.2024 | A
    Kek izbral za Norveško in Kazahstan
    Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih igralcev za tekmi Uefa lige narodov z Norveško in Kazahstanom. Slovenci bodo v Osli gostovali 10. oktobra ob 20.45, tri dni kasneje pa jih ob 15.00 čaka še dvoboj v Almatyju.
  • 01.10.2024 | A
    Novembrska tekma z Norveško že razprodana
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo Uefa lige narodov proti Norveški odigrala pred nabito polnimi Stožicami, saj so več kot mesec dni pred obračunom pošle še zadnje vstopnice. Tekma med Slovenijo in Norveško bo 14. novembra ob 20.45.
  • 30.09.2024 | A
    Stopnjevanje strelske forme pred obračunom z Norveško
    Slovenske reprezentante od obračuna z Norveško ločita manj kot dva tedna. Pretekli konec so bili strelsko uspešni Vanja Drkušić, Josip Iličić ter Benjamin Šeško, ki je mrežo nasprotnika zatresel dvakrat ob tem pa prispeval še asistenco. Podajalsko se je izkazal tudi Timi Max Elšnik, ki je do zadetka pomagal svojemu reprezentančnem kolegu.
  • 23.09.2024 | A
    Elšnik na derbiju proti Partizanu priigral enajstmetrovko in ob visoki zmagi prispeval še asistenco
    Pretekle dni so bili v klubih ponovno dejavni slovenski reprezentanti. Timi Max Elšnik je zaigral na svojem prvem derbiju proti Partizanu in pustil velik vtis pri zmagi gostov s 4:0.
  • 17.09.2024 | A
    Bijol in Lovrić po preobratu z Udinesejem na vrhu lestvice
    Po reprezentančnem premoru so bili v svojih klubih ponovno na delu slovenski reprezentanti. V domačem prvenstvu se je z novo asistenco izkazal Josip Iličić, v 4. krogu Serie A pa sta Jaka Bijol in Sandi Lovrić sodelovala pri preobratu Udineseja proti Parmi in se razveselila že tretje zmage v novi sezoni.
  • 11.09.2024 | A
    Kek in Vogrin s priznanjem MO Maribor
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek in vodja zdravniške službe reprezentance, dr. Matjaž Vogrin, sta danes v Mariboru prejela posebno priznanje svoje občine – mestni pečat Maribora, zaradi posebnih zaslug vsakega na svojem strokovnem področju.
  • 10.09.2024 | A
    Odmevi po zmagi proti Kazahstanu
    Slovenska nogometna reprezentanca je v ponedeljek zvečer v UEFA Ligi narodov gostila Kazahstan in dosegla prepričljivo zmago s 3:0. Po remiju z Avstrijo v prvem krogu so Slovenci v drugem krogu slavili še zmago in se povzpeli na vrh svoje skupine.
  • 09.09.2024 | A
    Na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška boljši od Kazahstana
    Slovenski nogometaši so na 63. rojstni dan selektorja Matjaža Keka dobili drugo tekmo UEFA Lige narodov, v Stožicah so na krilih trikratnega strelca Benjamina Šeška ugnali Kazahstan.
  • 09.09.2024 | A
    Zagotovi si vstopnice za gostujočo tekmo z Avstrijo
    Pričela se je prodaja vstopnic za zadnjo tekmo slovenske nogometne reprezentance v Uefa ligi narodov. Slovenija bo 17. novembra ob 18.00 gostovala na Dunaju, tekma pa bi lahko odločilno vplivala na končno razvrstitev v skupini.
  • 09.09.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmo z Norveško
    Slovenska nogometna reprezentanca bo zadnjo domačo tekmo v aktualni izvedbi Uefa lige narodov odigrala 14. novembra ob 20.45 v ljubljanskih Stožicah. Vstopnice za nogometni spektakel so že v prodaji!

DELI NA