Maribor v Bolgariji pred številčnim občinstvom

Botev iz bolgarskega Plovdiva bo prvi evropski nasprotnik Maribora, ki sezono 2024/25 pričenjajo v kvalifikacijah UEFA Evropske sezone.

Vijoličasti so si z drugim mestom v državnem prvenstvu priigrali nastop v drugem razredu evropskega nogometa, ples kroglic pa je odločil, da bo uvodna preizkušnja odigrana na bolgarskih tleh. Botev, ki je spomladi osvojil četrti naslov pokalnega prvaka, bo Štajerce pričakal s številčno podporo na tribunah, napovedujejo iz tabora gostiteljev četrtkove tekme.

Mariborski strateg Ante Šimundža je Botev dodobra spoznal v času svojega delovanja pri Ludogorcu. Na klopi serijskih državnih prvakov se je trikrat zoperstavil Botevu in iztržil prav toliko zmag. Bo uspešno serijo nadaljeval tudi v četrtkovem večeru?

Šimundža opozarja, da gre za zahtevnega nasprotnika: "Usoda je hotela, da se po določenem času vračam v Bolgarijo. To pa seveda ne spreminja naše želje ali našega razmišljanja. Botev se je od časov mojega delovanja v tamkajšnjem nogometu precej spremenil, zamenjali so trenerja in več kot polovico ekipe. Toda miselnost kluba je ostala enaka. Gre za zahtevnega nasprotnika, klub je z novim stadionom dobil dodatno energijo. Želijo biti tekmovalni, so zelo pragmatični, kar so tudi pokazali v pokalnem tekmovanju, ko so v polfinalu izločili CSKA in potem v finalu premagali Ludogorec. Botev bo zahteven nasprotnik za uvod v evropsko tekmovanje, toda tudi mi imamo svoje adute in upam, da bomo v dveh tekmah boljši."

Je lahko adut Maribora tudi uigranost? Zasedba iz Ljudskega vrta v poletnem času ni doživela veliko sprememb, v moštvu pa so ostali vsi nosilci igre. Šimundža sicer pogreša poškodovanega Blaža Vrhovca, ki ga je na pripravljalnih tekmah na sredini igrišča zamenjal kapetan Martin Milec. Po nastopu na evropskem prvenstvu v Nemčiji in kratkem premoru se je ekipi pridružil tudi Josip Iličić.

Novinca v vijoličasti četi sta zgolj dva, šele 17-letni poljski vezist Karol Borys in pet let starejši francoski branilec Bradley M'Bondo. Na poletnih preizkušnjah je minute za dokazovanje dobilo še nekaj domačih upov, v novi vlogi pa se je preizkusil tudi Behar Feta: "Nasprotniku namenjamo dolžno spoštovanje, čaka nas zahtevna naloga, a verjamem v napredovanje. Storili bomo vse, da si priigramo dobro izhodišče v Bolgariji in potem pred našimi navijači skupaj potrdimo uvrstitev v naslednji krog."

Ekipa Boteva je doživela večjo prevetritev. Med drugimi se je ekipi trenerja Dušana Kerkeza pridružil Bistričan Alen Korošec, ki je v minuli sezoni nosil dres Rogaške.

Četrtkov obračun v Plovdivu se bo pričel ob 20. uri.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 05.07.2024 | Prva liga Telemach
    Ljudskemu vrtu pomahal v slovo
    Luka Uskoković ni več nogometaš Maribora, črnogorski branilec bo kariero nadaljeval v Latviji, oblekel bo dres Liepaje.
  • 04.07.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor priprave zaključil z dvema tekmama
    Nogometaši Maribora so odigrali še zadnji preizkušnji pred uvodno tekmo kvalifikacij UEFA Evropske lige. V dopoldanskem terminu so izgubili z Rapidom iz Bukarešte, popoldne pa so bili boljši od sofijske CSKA 1948.
  • 02.07.2024 | Prva liga Telemach
    Francoz zaostril konkurenco v mariborski obrambi
    Dres Maribora je oblekel 22-letni Francoz Bradley M'Bondo. Osrednji branilec se je v Ljudski vrt preselil kot prosti nogometaš, potem ko je celotno kariero preživel v Niortu, s katerim je igral v drugi in nazadnje tretji francoski ligi.
  • 29.06.2024 | Prva liga Telemach
    Obetavni Poljak v Ljudskem vrtu
    V Ljudskem vrtu so predstavili prvega poletnega novinca, dres NK Maribor je oblekel obetavni vezist Karol Borys. Sedemnajstletnega Poljaka je Štajercem do konce sezone posodil belgijski Westerlo, zgodba v vijoličastem pa se lahko še podaljša.
  • 28.06.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor remiziral z albanskim prvakom, Celje z dvojnim programom
    Celjani so petek izkoristili za dvojni program z romunskima tekmecema, uvodoma so izgubili z Otelulom, nato pa premagali Rapid iz Bukarešte. Maribor je remiziral z Egnatio, aktualno albansko državno prvakinjo.
  • 25.06.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani in Mariborčani do nove zmage
    Celjani so bili na pripravljalni tekmi boljši od romunskega pokalnega prvaka Corvinula, Mariborčani pa so premagali podgoriško Budućnost. Radomljani so morali priznati premoč Rapida iz Bukarešte.
  • 25.06.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor Strajnarja posodil Muri
    Dvajsetletni Mark Strajnar bo sezono 2024/25 kot posojeni član Maribora preživel pri soboški Muri.
  • 10.06.2024 | Prva liga Telemach
    Mariborčani pričeli s pripravami
    Po včerajšnji tradicionalni večerji v središču mesta so v ponedeljek dopoldne prvi trening opravili tudi nogometaši Maribora. Ante Šimundža zaradi reprezentančnih obveznosti pogreša Josipa Iličića in Pijusa Širvysa.
  • 30.05.2024 | Prva liga Telemach
    Pihler, Mitrović, Zalokar, Urata in Rafiu zapuščajo Maribor
    Od Ljudskega vrta se poslavlja peterica nogometašev. Po prekinitvi sodelovanja Maribor zapušča Ishaq Rafiu, po izteku pogodbe pa vijoličasto zgodbo zaključujejo Aleks Pihler, Nemanja Mitrović, Marko Zalokar in Itsuki Urata.

DELI NA