18.07.2024 | Prva liga Telemach
NZS predstavila novosti pred novo sezono

Pred začetkom nove prvoligaške sezone smo pri Nogometni zvezi Slovenije predstavili novosti v povezavi z aktivnostmi, ki jih izvajamo na področju 1. SNL ter klubskega nogometa. Delovanje klubov je namreč ključno za razvoj nogometa in veliko pozornosti ter pomembnosti področju namenja tudi NZS.

Na dogodku, ki je bil namenjen medijem, so generalni sekretar NZS Martin Koželj, vodja tekmovalnega sektorja Renata Podviz Čeferin, vodja klubskega nogometa Marko Čepelnik ter tiskovni predstavnik Matjaž Krajnik, ki je povezoval dogodek, predstavili že izpeljane aktivnosti zveze na področju klubskega nogometa in načrte v povezavi s prihodnjimi leti, ko zveza načrtuje dodaten razvoj segmenta klubskega nogometa. “Pripravili smo načrt aktivnosti, področja, kjer lahko pomagamo in vodimo, vendar še vedno bo največ odvisno od klubov,” je že v uvodu sporočil generalni sekretar Koželj.

Na začetku je bilo predstavljeno delovanje Komisije za profesionalni nogomet ter način delegiranja tekem: “Želimo, da je način delegiranja tekem bolje razumljen, veliko besede pri tem, kdaj se tekme igrajo, imajo predvsem klubi. V večini primerov jim lahko ugodimo, žal pa ne vedno,” je med predstavitvijo delovanja komisije povedal Marko Čepelnik, ki že dobro leto bdi nad razvojem klubskega nogometa v Sloveniji. Ena izmed novosti v novi sezoni je tako možnost zamenjave gostiteljstva tekme, predstavljena pa je bila tudi sprememba pri prejetih rumenih kartonih. Igralci sedaj počivajo po četrtem, osmem, enajstem in štirinajstem rumenem kartonu.

Drugo ključno področje delovanja NZS na področju zagotavljanja optimalnih pogojev za razvoj klubskega nogometa je področje infrastrukture. Prisotni na druženju z mediji so predstavili aktivnosti, ki jih NZS že izvaja. V teku je infrastrukturni projekt Hat-trick 2022-2028, skozi katerega bo v infrastrukturo po Sloveniji vloženih več kot 9 milijonov evrov – dve tretjini iz infrastrukturnih projektov Uefe, tretjina pa iz integralnega proračuna Nogometne zveze. Ob tem je Koželj poudaril, da je NZS “edina panožna zveza, ki vlaga v infrastrukturo, ki na koncu niti ni njena last.” Stadioni so namreč večinoma v lasti občin ali klubov, zato ob vložkih iz infrastrukturnih projektov NZS slednja zahteva tudi sodelovanje občin.

Mediji so se seznanili tudi z infrastrukturnim pravilnikom Nogometne zveze Slovenije, ki je bil sprejel leta 2022, v njem pa je zapisano tudi, da je razsvetljava na stadionih z letošnjo sezono postala obvezen licenčni kriterij za igranje v prvoligaškem tekmovanju. “Prav je, da se postavijo pravila, regulativa, ki postavljajo nekakšne okvirje, obenem pa nas tudi usmerjajo in spodbujajo razvoj,” je ob tej temi še povedal Koželj. “NZS skupaj s klubi konstantno razvija produkt prvoligaškega tekmovanja in v tem delu ni odstopanj, saj razsvetljava predstavlja osnovo, ki je potrebna za kakovosten prenos nogometne tekme na televiziji,” je ob tem dodala Renata Podviz Čeferin.

NZS je predstavila infrastrukturne projekte, ki so v tem času že bili izvedeni – od novega igrišča v Radomljah, kjer je v načrtu stadion, ki bo lahko gostil tekme 1. SNL, do sofinanciranja površine za trening v Domžalah, prenove stadiona v Celju, ogrevanja travne ruše v Murski Soboti ter prenove travnate površine stadiona Ljudski vrt v Mariboru. V sklopu infrastrukturnega projekta so v načrtu še ogrevanje travne ruše v Lendavi, športni park na Grosupljem, dve novi igrišči v Štepanjskem naselju, novi garderobni prostori v Kidričevem in razsvetljava v Ajdovščini.

Predstavniki NZS so na dogodku prvič spregovorili o tretjem pomembnem stebru klubskega nogometa – strategiji za razvoj 1. SNL, ki jo je NZS ustvarila skupaj s predstavniki delovne skupine prvoligaških klubov. Gre za obsežen, natančen in ambiciozen načrt razvoja prvoligaškega tekmovanja do leta 2030, ki ima za najpomembnejši cilj povečanje obiskanosti prvoligaških stadionov. "Klubski nogomet je za nas izjemno pomemben, saj predstavlja okolje, v okviru katerega dnevno trenirajo igralci in se s tem najpomembnejše oblikujejo. Naš cilj je, da klubski nogomet dokončno postavimo ob bok reprezentančnemu kot ključen produkt NZS," je še povedal Koželj, ki poudarja predvsem ključen uspešen športni razvoj mladih igralcev. Pri tej strategiji, ki se je v taki obliki za področje 1. SNL na zvezi lotevajo prvič, so se zgledovali tudi po avstrijski ligi, pri snovanju pa sodelujejo s klubi.

Strategija predvideva tudi sofinanciranje klubov za vzgajanje reprezentantov, NZS je slednjega že uvedla lani, medtem ko letos povečuje znesek s 170.000 na 270.000 evrov. Lani je sredstva prejelo 80 klubov.

Na NZS so tudi pojasnili, da po slovesu dosedanjega direktorja reprezentanc Mirana Pavlina - nekdanji slovenski reprezentant kot športni direktor odhaja k angleškemu prvoligašu Nottingham Forest - iščejo njegovega naslednika, ime bo znano do jeseni.

Tekst: NZS/MaK, STA
Foto: M24

SORODNE NOVICE

  • 19.07.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Primorje
    S petkovo tekmo v Stožicah se pričenja nova sezone Prve lige Telemach. Olimpija gosti Primorje, ki se je po majskem slavju v 2. SNL prebilo med prvoligaše. Kdo bo dobil uvodno dejanje prvenstva?
  • 18.07.2024 | Prva liga Telemach
    Poletje 2024 v Prvi ligi Telemach
    V Prvi ligi Telemach ni dolgočasno niti med poletnim tekmovalnim premorom. V zbirnem članku sledimo vsem kadrovskim spremembam in pripravljalnim tekmam deseterice prvoligašev.
  • 18.07.2024 | Prva liga Telemach
    Španec okrepil obrambo Olimpije
    Pred jutrišnjim začetkom Prve lige Telemach je dveletno pogodbo z Olimpijo sklenil 23-letni Manuel Pedreno. Osrednji branilec je nazadnje igral za španskega tretjeligaša Tarazono.
  • 18.07.2024 | Prva liga Telemach
    Koper še z dvema Francozoma
    Dvaindvajsetletni krilni napadalec Omar El Manssouri in tri leta mlajši defenzivni vezist Ilan Bacha sta nova nogometaša Kopra.
  • 18.07.2024 | Prva liga Telemach
    Prodanović oblekel domžalski dres
    Rene Prodanović je po sklenitvi dveletne pogodbe postal deveti novinec v ekipi Domžal. Dvaindvajsetletni nogometaš lahko igra na sredini igrišča ali na bočnem položaju, nazadnje pa je v 2. SNL nastopal za Tolmin.
  • 18.07.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani s četverico novincev
    Radomljam so se v dneh pred začetkom Prve lige Telemach pridružili štirje novi obrazi. Novi aduti čete trenerja Darjana Slavica so Jaša Jelen, Halifa Kujabi, Sandro Zukić in Niko Gajzler.
  • 16.07.2024 | Prva liga Telemach
    Vizinger okrepil napad Mure
    Dario Vizinger se vrača na igrišča Prve lige Telemach. Nekdanji nogometaš velenjskega Rudarja in Celja se je za dveletno pogodbo dogovoril z Muro.
  • 16.07.2024 | Prva liga Telemach
    Erjavšek podpisal prvo profesionalno pogodbo
    Lucas Erjavšek je po spomladanskem kaljenju v golu Tolminu podpisal prvo profesionalno pogodbo. Dvajsetletni vratar je sodelovanje z Domžalami, ki se jim je pridružil sredi lanskega leta, podaljšal do konca sezone 2025/26.
  • 16.07.2024 | Prva liga Telemach
    Ljutić, Gnjatić in Korun ostajajo Radomljani
    Radomljani so podaljšali sodelovanje s tremi nogometašema, Rok Ljutić, Ognjen Gnjatić in Uroš Korun ostajajo člani mlinarjev.

DELI NA