Po litovskem proti slovaškemu prvaku

Nogometaši Celja so v prvem krogu kvalifikacij UEFA Lige prvakov uspešno opravili z estonsko Floro, drugi evropski izziv pa bo precej zahtevnejši. Slovenski prvak se bo v sredo na domači zelenici udaril s Slovanom iz Bratislave.

Serijski slovaški prvaki so letošnji nastop na mednarodnem prizorišču pričeli z dvema zmagama proti severnomakedonski Strugi, ki so ji na dveh tekmah zabili šest zadetkov, enega manj kot so Celjani dosegli na dveh tekmah s Floro. Struga je sicer razkrila nekaj hib Slovana, saj je slovaška obramba klonila trikrat, dvakrat na domači zelenici. V zadnji vrsti Slovana je obe tekmi odigral tudi Kenan Bajrić, dres najtrofejnejšega slovaškega kluba pa drugo sezono nosi tudi nekdanji član Maribora Marko Tolić.

Bratislavska zasedba se v Slovenijo vrača manj kot leto po zadnjem gostovanju v Ljubljani, ko so v Stožicah slavili tesno zmago, zmaji pa so se zmage razveselili v slovaški prestolnici. Lahko podoben dosežek uspe tudi Celjanom? Grofje s Floro iz Talina niso imeli pretiranih težav, napredovanje v drugi krog kvalifikacij pa so si zagotovili že na prvi tekmi, ki so jo dobili z izidom 0:5. Čeprav so Estonci na povratni tekmi povedli, sta Aljoša Matko in Žan Karničnik poskrbela za preobrat in še drugo evropsko zmago.

Jasno je, kaj prinaša novo napredovanje, z njim bi Celjani že potrdili evropsko jesen. V celjskem klubu se s takšno izkušnjo še ne morejo pohvaliti, medtem ko se Slovan zadnja leta redno uvršča v skupinski del evropskih tekmovanj. Zmagovalci UEFA Pokala pokalnih zmagovalcev iz leta 1969 so se v sezoni 2022/23 prebili tudi v šestnajstino finala UEFA Evropske konferenčne lige, tam pa jih je zaustavil Basel. 

"Svoje igre ne bomo spreminjali, zagotovo pa bomo morali biti pazljivejši pri branjenju in pokrivanju prostora. Pri tem bo ključna igra na sredini igrišča, medtem ko bo obrambna vrsta zgolj neke vrste korektiv," pred tekmo poudarja celjski strateg Damir Krznar, ki je razkril, da je pod vprašajem nastop poškodovanega Marka Zabukovnika. Hrvat je spregovoril tudi o tem, da napredovanje že prinaša evropsko jesen: "Imamo tri priložnosti za evropsko jesen, pri čemer je najbolje izkoristiti prvo. Ob tem se zavedam, da tekma ne bo enostavna, a storili bomo vse, da nam to uspe že v prvem poskusu,"

Zmagovalec para se bo v tretjem krogu kvalifikacij UEFA Lige prvakov pomeril s ciprskim APOEL-om ali moldavskim Petrocubom. Poraženec se bo preselil v kvalifikacije UEFA Evropske lige, kjer ga bo čakal slabši iz dvoboja med dublinskim Shamrockom in praško Sparto.

Sredina tekma v Celju se bo pričela ob 20:15, v vlogi glavnega sodnika bo Darren England, tekmo pa si bo moč ogledati na prvem programu Sportkluba.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 21.07.2024 | Prva liga Telemach
    Preobrat prvakov za zmago proti Bravu
    Nogometaši Celja so v tekmi 1. kroga Prve lige Telemach premagali Bravo z 2:1 (0:1).
  • 19.07.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Bravo
    Celje in Bravo sta sezono odprla z evropskim napredovanjem, v nedeljo pa bodo Celjani in Ljubljančani zaprli uvodni krog prvenstva. Grofje branijo naslov državnih prvakov, Šiškarji napadajo ponovitev najuspešnejše sezone v zgodovini kluba.
  • 16.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celje preskočilo prvo stopničko
    Nogometaši Celja so na povratni tekmi 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov doma premagali Floro iz Talina z 2:1 (0:1). Slovenski prvak je že prvo tekmo v Estoniji dobil s 5:0 in se uvrstil v 2. kvalifikacijski krog.
  • 16.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celjani želijo napredovanje potrditi z novo zmago
    Grofje so v Talinu slavili zmago s petimi zadetki, v taboru slovenskih prvakov pa poudarjajo, da želijo napredovanje v drugi krog kvalifikacij UEFA Lige prvakov potrditi še z eno zmago.
  • 11.07.2024 | Prva liga Telemach
    Pišek oblekel dres državnih prvakov
    Državni prvaki so močnejši za Jošta Piška. Dvaindvajsetletni vezist se od Domžal poslavlja v zameno za odškodnino, s Celjem pa je podpisal dogovor do konca sezone 2027/28.
  • 11.07.2024 | Prva liga Telemach
    Milić odslej v domžalskem dresu
    Del selitve Jošta Piška iz Domžal v Celje je tudi prestop 20-letnega Nina Milića v rumeno družino. Bočni branilec je z Domžalčani sklenil triletno pogodbo.
  • 09.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celjani evropsko sezono pričenjajo v Estoniji
    Državni prvaki Celjani bodo kot prvi od slovenskih predstavnikov v evropskih tekmovanjih odprli sezono 2024/25. Grofje bodo v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov gostovali v Estoniji.
  • 05.07.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani dobili generalko pred prvo evropsko preizkušnjo
    Nogometaši Celja so na zadnji pripravljalni tekmi pred začetkom sezone premagali romunsko Glorio, Bravo pa je v Kranjski Gori remiziral z MTK-jem. Radomljani so na avstrijskem Koroškem tesno izgubili z Wolfsbergerjem, Lendavčani so klonili v dvoboju z Zaglebiom, Koprčani pa so premagali Dekane.
  • 05.07.2024 | Prva liga Telemach
    Mladi Mačak posojen Gorici
    Mladi Lucas Mačak bo kot posojeni nogometaš Celja do konca sezone 2024/25 nosil dres Gorice.

DELI NA