19.07.2024 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Celje - Bravo

Prva liga Telemach, 1. krog

CELJE - BRAVO KOSTEL

21. julij 2024, ob 20.15

Neposredni prenos: Sportklub 1

Stadion: Stadion Z'Dežele, kapaciteta 13.600 sedežev

Cena vstopnic:
- 10 evrov

 

CELJE

Prepoved nastopa: /

Nogometaši Celja in Brava so sezono odprli z evropskim napredovanjem, v nedeljo pa bodo z medsebojnim obračunom zaprli uvodni krog Prve lige Telemach. Šiškarji napadajo ponovitev najuspešnejše sezone v zgodovini kluba, grofje pa branijo naslov državnih prvakov in tudi letos spadajo v krog favoritov za vrh lestvice. Ekipi trenerja Damirja Krznarja se je poleti pridružilo še nekaj kakovostnih posameznikov. Stadion Z’dežele so sicer zapustili Jegor Prucev, Sunday Adetunji, Metod Jurhar, Nino Milić in začasno tudi Lucas Mačak. Lovro Štubljar se bo z Matjažem Rozmanom in Matkom Obradovićem boril za mesto med vratnicama, Slavko Bralić zadnji vrsti dodaja izkušnje, Matija Kavčič pa se je prav iz Brava v Celje preselil kot najboljši asistent zadnje sezone. Dosedanji nogometaš Domžal Jošt Pišek je novo orožje na sredini igrišča, izbiro v napadu pa so povečali Jahnoah Markelo, Armandas Kučys in nekdanji član Maribora Ivan Brnić. Dovolj za novo slavje?

Damir Krznar, trener NK Celje: "Cilji Celja so borba za lovorike, prvi cilj je poskušati ostati na vrhu, kjer smo zaključili. Znova želimo ponoviti borbo za prvo mesto, ker Celje v pokalnem tekmovanju že dolgo ni bilo v dobrem položaju, bomo skušali napadati tudi pokalni naslov. S kakovostjo si zaslužimo vrh in borili se bomo, da ostanemo tam."

Tamar Svetlin, vezist NK Celje: "Bravo je kakovostna ekipa, to je pokazala minula sezona. Niso izgubili preveč igralcev, zadržali so jedro ekipe, zato so še vedno kakovostna ekipa, kot lani. Bravo spoštujemo, v tekmo moramo iti s polno močjo in brez kakršnegakoli podcenjevanja."

Kdo je vroč?

Celjani so sezono 2024/25 odprli z dvema zmagama, napredovanje v drugi krog kvalifikacij UEFA Lige prvakov pa so potrdili že na prvi tekmi s Floro, ko so v Talinu kar petkrat zatresli mrežo gostiteljev. Na estonskih tleh so v polno merili Aljoša Matko, Damjan Vuklišević, Mark Zabukovnik, Rolando Aarons in Tamar Svetlin, preobrat na domačih tleh pa je po enajstmetrovki Matka potrdil Žan Karničnik. Reprezentant Slovenije po uspešnem nastopu na evropskem prvenstvu vsaj za zdaj ostaja adut grofov, z njim v enajsterici pa so Celjani precej nevarnejši nasprotnik.

Ali ste vedeli?

V knežjem mestu so se po naslovu državnega prvaka lotili tudi del na Stadionu Z’dežele. Na povratni tekmi s Floro so prvič zasijali novi reflektorji, za prehod stadiona na višjo raven UEFA kategorizacije pa so zgradili tudi novo nadzorno sobo, uredili video nadzor, obnovili garderobne prostore pod vzhodno tribuno in namestili vrtljiva vrata na vstopnih točkah na tribune. Dela sicer še niso zaključena, so še sporočili s celjske občine, saj bodo v bližnji prihodnosti uredili še ozvočenje, novinarsko tribuno, dva televizijska studia, komentatorska mesta in dostope za gibalno ovirane gledalce.

 

BRAVO KOSTEL

Prepoved nastopa: /

Bravo bo prvi tekmec aktualnih državnih prvakov v novi sezoni Prve lige Telemach. Za Ljubljančani je, kot že zapisano, najuspešnejša sezona v zgodovini kluba, saj so se Šiškarji prvič prebili na mednarodni oder. Connah's Quay Nomads je pred dnevi dobil prvo tekmo v slovenski prestolnici, a gol prednosti ni bil dovolj, saj je Bravo v Walesu prišel do preobrata in napredovanja. Dve minuti pred koncem rednega dela srečanja je rumene odrešil Nemanja Jakšić, v polurnem podaljšku pa je za veselje Ljubljančanov poskrbel Matej Poplatnik. Izkušeni napadalec je po lanskoletni vrnitvi na prvoligaške zelenice ostal zvest Bravu, sodelovanje s katerim je podaljšal tudi Martin Pečar. Menjav v moštvu ni bilo veliko, Gašper Jovan bo skušal zamenjati prvega asistenta Matijo Kavčiča, ki se je pridružil Celju, Miguel Rodrigues pa bo s svojimi izkušnjami pomemben člen zadnje vrste. Bravo so sicer zapustili še Jakov Gurlica, Luka Kerin, Jan Gorenc in Rok Maher.

Aleš Arnol, trener NK Bravo: "Sezona prinaša nov izziv, to je natrpan urnik v začetku prvenstva. Skušali bomo iti tekmo po tekmo. Vem, da se sliši kot kliše, vendar ni veliko dni med posameznimi tekmami. V Evropi želimo tekmovati in napredovati, že v prvem krogu prvenstva pa nas čaka evropsko Celje. Izredno zahtevna tekma, saj so Celjani v boljšem položaju glede rotacij, gre za izredno kakovostno ekipo in posameznike. Lahko si dovolijo več rotacij kot mi z manj številno ekipo. Naš položaj je privilegij, izzivi, ki sledijo, so za nas pozitivni in za igralce odlična izkušnja za njihove kariere."

Gašper Trdin, kapetan NK Bravo: "Naše priprave so bile prvič malce krajše kot ponavadi, prvič smo se uvrstili v Evropo, kar je za naš klub velik uspeh. Ob Evropi se moramo osredotočiti na prvenstvo, saj bo že nedeljska tekma v Celju izjemno pomembna. Celjani so težek nasprotnik, vendar mislim, da smo dobro pripravljeni."

Kdo je vroč?

Ljubljančani so si že na prvi tekmi s predstavnikom valižanskega nogometa priigrali nekaj zrelih priložnosti, a v zaključku akcij niso bili dovolj zbrani. Na povratni tekmi je okvir gola tik pred odmorom preprečil veselje Mateja Poplatnika, ki bo tudi v sezoni 2024/25 nevaren adut Brava. Z 11 zadetki je bil v prejšnji sezoni četrti strelec prvenstva, uspešnejši od njega so bili zgolj Aljoša Matko, Arnel Jakupović in Hilal Soudani. Lahko 32-letnik letos preseže to številko?

Ali ste vedeli?

Tudi Bravo je na infrastrukturnem področju doživel precejšnjo spremembo. Rumeni bodo zaradi pogoja, da se prvoligaške tekme s sezono 2024/25 igrajo na stadionih z umetno razsvetljavo, tekmece gostili v Stožicah in nič več v Šiški, kjer so sicer odigrali zgodovinsko evropsko srečanje. Kako hitro se bodo varovanci trenerja Aleša Arnola prilagodili na nove dimenzije igrišča?

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

DELI NA