09.08.2024 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Maribor - Mura

Prva liga Telemach, 4. krog

MARIBOR - MURA

11. avgust 2024, ob 20.15

Neposredni prenos: Šport TV

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 11.671 sedežev 

Cena vstopnic:
- odrasli: 15 evrov
- otroci do 15 let: 8 evrov
- odrasli (družinski sektor): 9 evrov
- otroci do 15 let (družinski sektor): 5 evrov

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Maribor, ki je v četrtkovem večeru z golom Hilala Soudnija dobil tekmo kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige proti Vojvodini, bo v štajersko-prekmurskem derbiju gostil Muro. Sobočani so s tremi zmagami odlično odprli novo sezono, a bodo v nedeljo pred zahtevno nalogo, saj Maribor že vse od lanskega novembra ni izgubil ligaške tekme v Ljudskem vrtu. Vijoličasti so tedaj doma klonili v dvoboju s Celjem, nato pa so dobili kar 11 ligaških preizkušenj. Izjemna serija se je končala šele pred dnevi, z neodločenim izidom proti ljubljanskemu Bravu. Bo zasedba Anteja Šimundža po pomembni evropski zmagi pozitiven niz nadaljevala tudi v spopadu z vročimi Prekmurci?

Ante Šimundža, trener NK Maribor: "Če gledamo samo prvenstvo, je Mura razbremenjena z drugimi tekmami. Opravili so priprave v ZDA, naredili so reorganizacijo, kar da dodatno energijo. Zanimivo je, da so zmagali na vseh treh tekmah, vendar niso imeli velikega števila priložnosti. To pomeni, da so zelo konkretni v fazi napada in zato moramo biti še bolj pazljivi."

Gregor Sikošek, branilec NK Maribor: "Mura je dobro odprla prvenstvo. Vemo, da gre za derbi, veliko bo ljudi, naboj bo pravi. Za nas je prvenstvo najpomembnejše, zato je potrebno iti na polno in vknjižiti vse tri točke."

Kdo je vroč?

Vijoličasti se v štajersko-prekmurski derbi podajajo s pomembno zmago, saj so si pred povratno tekmo tretjega kroga kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige priigrali zadetek prednosti. Mrežo Vojvodine je načel Josip Iličić, nato pa Štajerci niso najbolje izkoristili izključitve v novosadskih vrstah, saj so Srbi z igralcem manj uspeli izenačiti. Zavlačevanje se gostom ni izplačalo, saj je tik pred zadnjim sodniškim žvižgom zadel Hilal Soudani in se tako udarno vrnil po poškodbi, ki jo je staknil na tekmi z Botevom. Bo izkušeni Alžirec tudi v nedeljo eden od adutov Maribora?

Ali ste vedeli?

Štajerci so v sklopu domače ligaške serije v letošnjem letu najvišjo zmago dosegli prav proti soboški Muri, ki so ji aprila pred praznimi tribunami Ljudskega vrta nasuli kar pet zadetkov. Pot do visoke zmage vijolic je z goloma za 1:0 in 2:0 tlakoval že omenjeni Hilal Soudani, poraz s 5:0 pa je bil za Prekmurce najvišji na medsebojnih tekmah po vrnitvi v Prvo ligo Telemach.

 

MURA

Prepoved nastopa: /

Po Nafti in Domžalah je pred Muro pokleknilo še Celje, Prekmurci pa so z golom Marka Strajnarja nadaljevali serijo zmag v uvodu sezone 2024/25. Črno-beli so ob Olimpiji edini, ki se lahko po treh odigranih tekmah pohvalijo s popolnim točkovnim izkupičkom, s serijo zmago pa so pošteno dvignili svojo samozavest in z optimizmom pričakujejo gostovanje v mestu ob Dravi. Sobočani v Ljudskem vrtu niso slavili zmage že vse od septembra 2021, vseeno pa ne gre spregledati podatka, da gostujoča ekipa na štajersko-prekmurskem derbiju ni slavila na zadnjih sedmih tekmah. Nogometaši Mure so z 12 gostovanj v Mariboru zmagali dvakrat, ob štirih neodločenih rezultatih pa so se šestkrat veselili Štajerci.

Tonči Žlogar, trener NŠ Mura: "Težko gostovanje, proti odlični ekipi, ki je tudi odlično vodena. Maribor dobro igra tudi v evropskih pokalih ter ima moštveno in individualno kakovost. Na vse to se pripravljamo, vendar se osredotočamo predvsem nase, da počnemo stvari, ki bi nas s tekme v tekmo delale boljše. To je osnovni cilj. Ne obremenjujemo se s tem, kdo bo v nedeljo igral za Maribor, kdo ne bo. Imajo širok kader in dobre igralce. Ukvarjati se moramo predvsem s tem, da napredujemo na tehnično-taktičnem področju, v prehodih, v igri, ko imamo posest, da čim manj trpimo pritisk nasprotnika. Glede tega smo po mojem mnenju storili korak naprej, ne samo zaradi rezultatov na zadnjih treh tekmah."

Almin Kurtović, vezist NŠ Mura: "Tekma kot tekma, čeprav ima morda drugačen naboj kot proti komu drugemu. Kot sem že dejal, smo dobro vstopili v prvenstvo, tako moramo tudi nadaljevati in videli bomo, kam nas bo to pripeljalo. Po dobrem začetku sezone se nismo sprostili, strokovni štab nas spusti na tla in ne dopusti, da bi poleteli. To bi bilo najslabše, tudi po pozitivni seriji moramo ostati na tleh, delati naprej in zbirati čim več točk."

Kdo je vroč?

Mark Strajnar je bil z zadetkom osrednji junak zadnje soboške zmage. Črno-beli so v Fazaneriji z golom posojenega člana Maribora premagali Celje in tako prekinili negativno serijo na tekmah z aktualnimi državnimi prvaki. Strajnar se je na tekmi s Celjani preizkusil v drugačni vlogi, kot smo bili vajeni doslej, saj je zaigral precej bližje vratom nasprotnika. Ga bo Tonči Žlogar tudi na tekmi z Mariborom uporabil kot krilnega napadalca?

Ali ste vedeli?

Mura je sezono 2024/25 pričela precej bolje kot lanskoletno prvenstvo, ko je izgubila prvi dve preizkušnji, do prve točke pa je prišla v tretjem krogu, ko je remizirala z Mariborom. Sobočani tako uspešno niso pričeli niti sezone 2020/21, ko so postali državni prvaki. Tedaj so uvodoma slavili v Celju, po domači zmagi proti Taboru pa so v tretjem krogu prvenstva remizirali v Stožicah. Tedaj so po petih krogih nabrali 13 od možnih 15 točk, kako uspešni bodo v letošnjem poletju?

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 11.08.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor dobil derbi proti Muri
    Nogometaši Maribora so v četrtem krogu Prve lige Telemach doma premagali Muro z 2:1 (1:1).

DELI NA