23.08.2024 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Maribor - Olimpija

MARIBOR - OLIMPIJA LJUBLJANA

25. avgust 2024, ob 17.30

Neposredni prenos: Šport TV

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 11.671 sedežev 

Cena vstopnic:
- odrasli: 15 evrov
- otroci do 15 let: 8 evrov
- odrasli (družinski sektor): 9 evrov
- otroci do 15 let (družinski sektor): 5 evrov

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Nedelja bo postregla s prvim velikim derbijem letošnje sezone. Tako Maribor kot Olimpija sta sredi evropskih obveznosti, a derbi prinaša prestiž, ki ne enim ne drugim bo dovoljeval popuščanja. Kdo bo boljši v Ljudskem vrtu? Štajerci se v vselej vroč spopad podajajo po minimalnem porazu v švedskem Stockholmu, pred tem so manj od želenega iztržili tudi v ligaškem obračunu z Radomljami. Maribor se v derbi podaja s petega mesta lestvice, a tudi s tekmo manj od Olimpije, ki ima na vrhu lestvice tri točke naskoka. Računica je jasna, vijolice bi z zmago tudi s tekmo manj ujele tekmeca iz prestolnice. Zmaji so izgubili zadnje tri derbije, tudi dva v Ljudskem vrtu, Maribor pa je pod taktirko Anteja Šimundža uspel prekiniti nekoliko skromnejšo bero iz derbijev v zadnjih letih.

Gregor Sikošek, branilec NK Maribor: "Smo v zgoščenem ritmu, čaka nas še ena zahtevna preizkušnja. Olimpija je v dobri formi, ampak igramo doma in v Ljudskem vrtu moramo biti gospodarji. V petkovem dopoldnevu, pred vrnitvijo domov se bomo pomenili še o Švedih, potem pa sledi popolna osredotočenost na derbi. Analizirali bomo zadeve in naredili načrt, kako priti do zmage."

Kdo je vroč?

Oster ritem z zahtevnimi evropskimi preizkušnjami je pustil posledice, tekmo z Djurgardenom je moral izpustiti Hilal Soudani. Alžirec se je poškodoval ob koncu tekme z Radomljami, na Švedskem pa je zobe znova stisnil Josip Iličić in igral do 91. minute srečanja. Bo izkušeni Kranjčan v zgoščenem sporedu tekem pričel tudi nedeljski derbi? Na zadnjem je k zmagi prispeval dve asistenci.

Ali ste vedeli?

Ante Šimundža je moral zaradi izključitve v Bački Topoli tekmo v Stockholmu spremljati s tribune, podobno bo tudi v Ljudskem vrtu. Na nedeljskem derbiju bo lahko znova ob igrišču, bo pa na klopi pogrešal pomočnika Damjana Ošlaja. Dvainpetdesetletni Štajerec je, kot že zapisano, dobil zadnje tri derbije z Olimpijo, doslej pa se je Ljubljančanom kot trener zoperstavil že 33-krat, 14-krat kot trener Maribora. Na klopi vijoličastih se lahko pohvali z devetimi zmagami, ob dveh remijih pa je izgubil zgolj dvakrat.

 

OLIMPIJA

Prepoved nastopa: /

Zmaji so tudi na Reki podaljšali poletno serijo neporaženosti, ki traja že vse od prihoda trenerja Victorja Sancheza. Oseminštiridesetletni Španec tudi po desetih uradnih tekmah na klopi Olimpije še ne pozna poraza, res pa je, da se je v zadnjih tednih nekoliko ustavil ljubljanski tempo nabiranja zmag. Zeleno-beli so v Prvi ligi Telemach remizirali dvakrat zapored, po tekmi z Domžalčani so točko vknjižili še v obračunu proti Celjanom. Grofe je sicer kar dvakrat reševal okvir gola, Ljubljančani pa so obžalovali, da so iz rok kar dvakrat izpustili rezultatsko prednost. Prvič po zadetku Dioga Pinta, nato še po zadetku Pedra Lucasa. Brazilski napadalec je v polno meril tudi na četrtkovem gostovanju na reški Rujevici, s katere so se zmaji vrnili še z enim remijem. Kakšen bo rezultat v Ljudskem vrtu?

Kdo je vroč?

V začetku letošnje sezone je v napadu Olimpije nase opozoril Ivan Durdov, a je v prednosti ostal Pedro Lucas. Že omenjeni Brazilec se je za zaupanje trenerja Sancheza oddolžil na zadnjih tekmah. Petindvajsetletnik je na Reki izkoristil najstrožjo kazen, uspešen je bil tudi na zadnji ligaški preizkušnji proti Celju, že pred tem pa je v dvoboju s Šerifom tlakoval pot do pomembne zmage Ljubljančanov na prvi tekmi z Moldavci. Na derbijih še ni slavil zadetka, tako ali tako pa je v lanskoletnem prvenstvu zabijal zgolj Kidričanom. V mrežo Aluminija je pospravil tri žoge.

Ali ste vedeli?

Victor Sanchez je ostal neporažen po obračunu s Celjem, bo pozitivno serijo na klopi nadaljeval tudi v Ljudskem vrtu? Za Španca bo to prvi veliki derbi slovenskega prvenstva, vseeno pa ima že nekaj izkušenj z vročimi derbiji. Kot trener Betisa je sicer izgubil edini mestni derbi s Sevillo, bolje pa mu je šlo kot trenerju Deportiva, s katerim je v galicijskem derbiju proti Celti iztržil remi in zmago. V času igralske kariere je kot nogometaš madridskega Reala šestkrat zaigral tudi na t.i. el clasicu proti Barceloni, njegov izplen pa je dve zmagi, remi in trije porazi.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

DELI NA