16.08.2024 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Olimpija - Celje

Prva liga Telemach, 5. krog

OLIMPIJA LJUBLJANA - CELJE

18. avgust 2024, ob 20.15

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- otroci med 4 in 14 let: 5 evrov

 

OLIMPIJA LJUBLJANA

Prepoved nastopa: /

Nedeljski obračun Olimpije in Celja bo vrhunec in hkrati tudi zaključno dejanje petega kroga Prve lige Telemach. Ljubljančani se v obračun z državnimi prvaki podajajo po novi, že četrti evropski zmagi v letošnji sezoni, saj so zeleno-beli dobili tudi povratno tekmo tretjega kroga kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige. V Tiraspolu je za novo slavje zeleno-belih z bele točke zadel Nemanja Motika, Šerif pa že po tekmi v Stožicah ni imel praktičnih možnosti za napredovanje. Olimpijo do ponovnega preboja v skupinski del evropskih tekmovanj ločijo Rečani, še prej pa se bodo izbranci Victorja Sancheza pomerili z zasedbo nekdanjega ljubljanskega stratega Alberta Riere. Kdo bo boljši v spopadu aktualnih slovenskih predstavnikov v evropskih tekmovanjih?

Kdo je vroč?

Zmaji so v letošnji sezoni odigrali osem uradnih preizkušenj, kar sedemkrat pa so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno. Tudi po zaslugi Marcela Ratnika, ki odlično poveljuje ljubljanski obrambi. Prekmurec je v letošnjo sezono vstopil z dodatno mero motivacije, saj je po odhodu Timija Maxa Elšnika nasledil kapetanski trak Olimpije. Nekdanji up mladinskih selekcij Mure in Maribora bo brez dvoma tudi na nedeljski tekmi s Celjani pomemben adut Olimpije, bo s soigralci znova odbil vse napade tekmecev?

Ali ste vedeli?

V vlogi glavnega trenerja trenutno v Prvi ligi Telemach deluje sedem slovenskih strokovnjakov, ob Nafti pa tujcu zaupajo tudi pri obeh nedeljskih nasprotnikih. V Stožicah si bosta nasproti stali ekipi, ki ju vodita španska stratega Victor Sanchez in Albert Riera. Slednji je z Olimpijo že sestavil uspešno sezono, ljubljansko epizodo pa je uspešno pričel tudi Sanchez. Nekdanji nogometaš madridskega Reala po osmih tekmah na klopi zmajev še ne pozna poraza, dobil je sedem od osmih srečanj, že po domači tekmi s Šerifom pa je postal prvi trener v zgodovini zeleno-belih, ki je dobil prve tri evropske preizkušnje. V četrtek je dosežek še nadgradil z zmago v Tiraspolu.

 

CELJE

Prepoved nastopa: /

Celjani niso izkoristili druge priložnosti, da si zagotovijo zgodovinsko jesen v Evropi, po izpadu iz kvalifikacij UEFA Lige prvakov so se poslovili še od UEFA Evropske lige. V Bratislavi je bil za četo Alberta Riere premočan Slovan, v Dublinu pa je po polurnem podaljšku napredoval Shamrock Rovers. Državnim prvakom zdaj preostane še zadnji poizkus proti armenskemu Pyuniku, ki bo tekmec za mesto v UEFA Evropski konferenčni ligi. Še pred potjo v Armenijo grofe čaka zahtevna preizkušnja v Prvi ligi Telemach. Olimpija v sezoni 2024/25 niza v glavnem zmage, pod vodstvom Victorja Sancheza pa še ne pozna poraza, kdo bo boljši v Stožicah? Pred 60. prvoligaško medsebojno tekmo velja pogledati še v prejšnjo sezono, v kateri so Celjani slavili na prvi in zadnji tekmi, po novembrski zmagi zmajev pa se je marčevski obračun v prestolnici končal z izidom 1:1.

Kdo je vroč?

Albert Riera po novem evropskem izpadu ni imel pretiranih razlogov za zadovoljstvo, zanimivo pa bo videti, po koliko spremembah bo posegel pred tekmo v Ljubljani. Med tistimi, ki pod vodstvom Španca še čakajo na svojo priložnost, je tudi Matjaž Rozman. Prekaljeni vratar je bil v minuli sezoni med drugim tudi eden od junakov evropskega podviga v Guimaraesu, po vrnitvi Riere pa je prednost pred njim dobil mladi Lovro Štubljar, ki pa je na sedmih tekmah prejel že 13 zadetkov.

Ali ste vedeli?

Celjani so med dvobojema z irskim Shamrockom slavili še drugo ligaško zmago v letošnji sezoni, z izidom 4:2 so bili boljši od Radomelj. Dvoboj z mlinarji je že minil brez Denisa Popovića, ki je, podobno kot Gregor Bajde in Matic Vrbanec, že zgodovina celjskega kluba. Zdaj že bivši kapetan grofov je, kot so zapisali Celjani, po pogovoru s trenerjem in vodstvom klubu zaključil sodelovanje z matično zasedbo. Popović se bo od celjskega dresa slavnostno poslovil na prihajajočem štajerskem derbiju z Mariborom.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.08.2024 | Prva liga Telemach
    Remi na derbiju v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije in Celja so se v 5. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).

DELI NA