19.07.2024 | Ženska A
Proti Avstriji v 1. krogu dodatnih kvalifikacij za EP 2025

V Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, je bil opravljen žreb dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo članic. Slovenija se bo v 1. krogu pomerila z Avstrijo. Prva tekma bo v Sloveniji, povratna v Avstriji.

Deveterica udeleženk

Švica bo prihodnje leto, med 2. in 27.7., gostila 14. evropsko prvenstvo članic. Evropski naslov bo branila Anglija, ki je lovoriko osvojila leta 2022. Po prvem krogu kvalifikacij, sklenil se je minuli torek, so si nastop na evropskem prvenstvu zagotovile Danska, Anglija, Francija, Nemčija, Islandija, Italija, Nizozemska, Španija in gostitelj Švica. Na prvenstvu bo tekmovalo 16 ekip, sedem mest pa je še na voljo. Za teh sedem pozicij se bo v dodatnih kvalifikacijah borilo 28 reprezentanc, tudi Slovenija.

Prvi krog kvalifikacij bo na sporedu med 23. in 29.10., drugi krog pa med 27.11. in 3.12.

Dodatne kvalifikacije za EP 2025, 1. krog, 23.10. - 29.10.
Romunija – Poljska
Grčija – Belgija
Črna gora – Finska
Gruzija – Irska
Slovenja – Avstrija
Luksemburg – Švedska
Belorusija – Češka
Albanija – Norveška
Turčija – Ukrajina
Hrvaška – Severna Irska
Azerbajdžan – Portugalska
Madžarska – Škotska
Slovaška – Wales
Bosna in Hercegovina – Srbija

Dodatne kvalifikacije za EP 2025, 2. krog, 27.11. - 3.12.
Azerbajdžan/Portugalska – Belorusija/Češka
Madžarska/Škotska – Črna Gora/Finska
Turčija/Ukrajina – Grčija/Belgija
Slovaška/Wales – Gruzija/Irska
Romunija/Poljska – Slovenija/Avstrija
Hrvaška/Severna Irska – Albanija/Norveška
Bosna in Hercegovina/Srbija – Luksemburg/Švedska

„Avstrija ni bila ena od reprezentanc, ki smo si jo želeli. A na žreb nimamo vpliva. Zato je vseeno, koga smo dobili. Vedeli smo, da bomo dobili tekmice iz A kategorije. V vsakem primeru bo na drugi strani stal favorit, torej tudi Avstrija. Mi se bomo dobro pripravili, jih analizirali, imeli svoj stil igre. Kot sem že povedal; če nas kdo želi podcenjevati, ga lahko kaznujemo. Po dolgem času ne bomo v vlogi favorita, zato bo pritisk na strani Avstrije. Mi pa bomo iskali svoje priložnosti. Želim si, da smo pravi, da se borimo,“ je po žrebu povedal selektor Saša Kolman.

Sodelujoči v kvalifikacijah

Iz kvalifikacij ekip Lige A so si dodatne kvalifikacije zagotovili Avstrija, Belgija, Češka, Finska, Norveška, Poljska, Irska in Švedska; iz Lige B je to uspelo Azerbajdžanu, Bosni in Hercegovini, Hrvaški, Madžarski, Severni Irski, Portugalski, Škotski, Srbiji, Slovaški, Turčiji, Ukrajini in Walesu; iz Lige C pa v dodatne kvalifikacije potujejo poleg Slovenije še Albanija, Belorusija, Gruzija, Grčija, Luksemburg, Črna gora in Romunija.

Sistem kvalifikacij

Prvi krog končnice (od 23. do 29. oktobra) je razdeljen na dva dela. Na eni poti bodo ekipe, ki so končale na tretjem in četrtem mestu v Ligi A, igrale pa bodo s petimi zmagovalci skupin in tremi najbolje uvrščenimi drugouvrščenimi v Ligi C. Osem zmagovalcev napreduje v drugi krog. Na drugem delu pa se bo med sabo pomerilo 12 ekip, šest parov zasedb, ki so si dodatne kvalifikacije zagotovile skozi Ligo B.
Zmagovalci parov prvega kroga se bodo pomerili med sabo (od 27.11. do 3.12.), pari pa so bili izžrebani že danes.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.07.2024 | Ženska A
    Z zmago sklenile kvalifikacije, v petek žreb
    Ženska članska reprezentanca je z odliko končala uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici. Varovanke selektorja Saše Kolmana so na 6. tekmi dosegle še šesto zmago: nocoj so v Kidričevem s 4:0 porazile Severno Makedonijo.
  • 16.07.2024 | Ženska A
    V Kidričevem proti Severni Makedoniji
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca nocoj s tekmo proti Severni Makedoniji v Kidričevem končuje uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025.
  • 15.07.2024 | Ženska A
    Zanima jih le zmaga
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca bo v torek ob 19. uri odigrala zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za EP 2025. V torek v Kidričevem gostuje Severna Makedonija.
  • 12.07.2024 | Ženska A
    Zanesljiva zmaga za vrnitev v Ligo B in končnico kvalifikacij
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 v gosteh premagala Moldavijo s 5:0 (4:0). Naslednjo tekmo bo Slovenija igrala s Severno Makedonijo v Kidričevem 16. julija.
  • 12.07.2024 | Ženska A
    Nocoj proti Moldaviji
    "Vse skupaj moramo to še enkrat dokazati. Pričakujem podobno tekmo, kot so bile dosedaj: več bomo imele žogo v svoji posesti, več bomo napadale kot tekmice. Ključno pa bo, da bomo potrpežljive, da ne bomo forsirale hitrega gola," pove Dominika Čonč.
  • 11.07.2024 | Ženska A
    Verjame v uspešno nadaljevanje kvalifikacij
    Ženska članska reprezentanca bo v petek, 12.7., gostovala v Moldaviji, kjer jo čaka tekma 5. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici.
  • 10.07.2024 | Ženska A
    Z dobrimi občutki čakajo petkovo gostovanje
    „Moldavija je ekipa, ki se v svoji igri spušča v nizki blok. Na nas se bodo pripravile. Mi bomo igrale na svoj način, iskale bomo prostor in si ustvarjale priložnosti. Pripravljamo se na to, dobro delamo na treningu. Upam, da bomo s svojo taktiko prišle do želenega rezultata,“ dodaja Kaja Eržen.
  • 28.06.2024 | Ženska A
    Znan seznam članic za tekmi kvalifikacij za Euro 2025
    Varovanke selektorja Saše Kolmana bodo 12.7. gostovale v Moldaviji, 16.7. pa doma gostile Severno Makedonijo. Selektor Saša Kolman je obelodanil seznam igralk, na katere računa na zadnjih dveh tekmah v tem delu kvalifikacij.
  • 20.06.2024 | Ženska A
    Kaja Eržen še naprej v Italiji
    Kaja Eržen je članica Fiorentine od leta 2022, pred tem je igrala za italijanske klube Napoli, Romo in Tavagnaco. Pred tem je nosila dres NK Sava, ŽNK Velesovo, Pomurje, Olimpijo in avstrijska kluba LUV Graz in Carinthians.

DELI NA