14.06.2024 | A
Šporar in Brekalo o Dancih

Slovenska nogometna reprezentanca je vse bližje svoji uvodni tekmi na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Izbranci Matjaža Keka so v Wuppertalu opravili nov trening pred nedeljskim obračunom z Dansko, ki se bo začel ob 18. uri v Stuttgartu. Vadila sta tudi Andraž Šporar, ki je že zatresel dansko mrežo, in David Brekalo.

Šporar je proti Danski zadel v Stožicah v kvalifikacijah za to prvenstvo, takrat je v prvem polčasu zadel za vodstvo z 1:0.

"Bil bi zelo vesel, če bi to ponovil. Pa da bi bilo 1:0 za nas," je pred treningom povedal Andraž Šporar. Na Danskem nato na drugi medsebojni tekmi v kvalifikacijah ob porazu z 1:2 in neprepričljivi igri ni igral, vendar ga tisti obračun sploh ne skrbi.

"Mislim, da tekma na Danskem ni realna, ker smo – hočeš nočeš – razmišljali o tekmi s Kazahstanom. Prepričan sem, da bo nedeljska bolj podobna tekmi v Stožicah," je menil Šporar in nadaljeval: "Možnosti so 50-50. Mislim, da bo odločalo, kdo si bo bolj želel, kdo bo pobral več drugih žog, dobil več duelov, če bomo to mi, imamo zelo lepe možnosti za zmago."

Kot vsak napadalec si želi zadeti na vsaki tekmi. Če pa bi mu višje sile namenile, da v skupinskem delu doseže dva zadetka, pa bi ju porazdelil takole: "Enega proti Danski, enega proti Srbiji, dvakrat 1:0 in gremo naprej."

Poudaril je, da je najbolj osredotočen na nedeljsko tekmo. "Ker če bomo to dobili, bomo naredili ogromen korak k temu, da se lahko prebijemo iz skupine. Vse tri ekipe pa so izredno kakovostne in težko bi rekel, katera zmaga bi bila slajša. To bo tista, ki nam bo zagotovila pot naprej."

Slovenija je pred boji na EP v skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo v času priprav igrala tudi testni tekmi z Armenci in Bolgari. Eno je dobila, eno igrala neodločeno. "Pripravljalni tekni nimata nobene zveze z nedeljsko tekmo, ker sem prepričan, da bomo na igrišču precej boljši," navijače pomirja Šporar, ki je doslej dosegel 11 golov v reprezentančnem dresu.

Tridesetletni strelec tudi sicer pravi, da nedeljske tekme in igranja na EP ne čuti kot breme, prisotna je le pozitivna trema. "Če bi bilo to breme, bi to bilo napačno razmišljanje," je dodal in poudaril, da bo to za večino tekma kariere, nenazadnje bi v teoriji lahko tudi zgolj tri točke pomenile preboj iz skupine.

Priznal pa je, da potrebuje nekaj več časa, da zaspi, ter da vsak dan bolj čuti adrenalin, vzhičenost in pozitivno tremo. Napetost igralci razbijajo z že večkrat omenjenim druženjem.

"Nimamo nobenih težav, da toliko časa preživimo skupaj. Uživam z vsemi, marsikaj počnemo skupaj, se pa vsak dan pogovarjamo tako o nedeljski tekmi kot o preostalih dveh. Vse bomo naredili, da skupaj ostanemo čim dlje v Nemčiji, ker imamo zgodovinsko priložnost za preboj iz skupine," je še povedal Šporar.

Že omenjena tekma z Danci se je končala brez zmagovalca, izid je poravnal zvezdnik Rasmus Höjlund, o katerem je med drugim spregovoril Šporarjev soigralec David Brekalo.

"Dance smo analizirali, ampak saj jih poznamo že od prej, se mi zdi, da ne bo čisto nič novega. Vemo, da moramo biti pravi, če hočemo karkoli narediti," je dejal branilec. Pričakuje določene težave, tudi Danci imajo namreč v napadu težkokategornike, predvsem Rasmusa Höjlunda, ki je tudi že zatresel slovensko mrežo. "Rekel bi, da poznamo vse njihove najmočnejše točke. To so Höjlund, Pierre-Emile Höjbjerg in podobni igralci. Igrali smo že proti njim, vemo približno, kako bodo vstopili v tekmo, ampak mi moramo biti pravi. Gledamo nase, delamo na svoji igri in na tem, v kakšni luči se hočemo predstaviti na EP," je poudaril Brekalo.

Tekmo Slovenije proti Danski, ki se bo v Stuttgartu začela ob 18. uri, bodo sodili švicarski sodniki na čelu s Sandrom Schärerjem. 

V vlogi pomočnikov bosta njegova rojaka Stephane De Almeida in Bekim Zogaj, četrti sodnik bo Litovec Donatas Rumšas. Glavni v sobi za VAR bo še en Švicar Fedayi San, medtem ko bosta pomočnika Poljaka Bartosz Frankowski in Tomasz Kwiatkowski.

Slednja bosta že dan prej v video sobi pomagala tudi slovenski sodniški ekipi na čelu s Slavkom Vinčićem, ki bo v soboto ob 15. uri sodil tekmo Madžarske in Švice.

Prvo nedeljsko tekmo med Poljsko in Nizozemsko si je prislužil portugalski sodnik Artur Soares Dias, drugi dvoboj skupine C med Srbijo in Anglijo pa bo piskal izkušeni Italijan Daniele Orsato.

Šestintridesetletni Schärer je letos sodil eno tekmo skupinskega dela lige prvakov in eno v evropski ligi. V tej je sodil tudi dvoboj osmine finala med Atalanto in Sportingom, v konferenčni ligi pa četrtfinale med Olympiacosom in Fenerbahčejem.

Švicar slovenski članski reprezentanci zaenkrat še ni sodil, je pa pred osmimi leti sodil kvalifikacije za EP do 21 let med Italijo in Slovenijo.

Tekst: STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 30.08.2024 | A
    Kek predstavil seznam za Avstrijo in Kazahstan
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na uvodnih dveh tekmah nove izvedbe lige narodov. Večjih presenečenj ni na seznamu.
  • 26.08.2024 | A
    Šporar v sodniškem dodatku zadel za zmago, med strelci tudi Horvat
    Med slovenskimi reprezentanti sta se minuli konec tedna strelsko izkazala Adraž Šporar, ki je Panathinaikosu prinesel zmago v izdihljajih tekme ter Tomi Horvat, ki je Sturmu pomagal do tretje zaporedne zmage v novi sezoni.
  • 21.08.2024 | A
    Šeško sezono začel v svojem slogu, Balkovec in Vipotnik zadela že v drugem krogu
    Minuli konec tedna so tudi uradno novo klubsko sezono začeli vsi slovenski reprezentanti. Benjamin Šeško se je med strelce vpisal že pred začetkom prvenstva, natančna pa sta bila tudi Jure Balkovec in Žan Vipotnik.
  • 19.08.2024 | A
    Vid Belec zaključil reprezentančno kariero
    Vid Belec se po dobrem desetletju reprezentančne kariere poslavlja od dresa izbrane vrste Slovenije. Štiriintridesetletnik je v golu članske reprezentance Slovenije odigral 21 tekem.
  • 13.08.2024 | A
    Vanja Drkušić novi nogometaš Zenita
    Slovenski nogometni reprezentant Vanja Drkušić je postal član Zenita iz Sankt Peterburga, je ruski klub sporočil na svoji spletni strani. Drkušić, ki se je odlično izkazal v slovenski izbrani vrsti na evropskem prvenstvu v Nemčiji, je z Zenitom podpisal petletno pogodbo.
  • 03.08.2024 | A
    Žan Vipotnik na Otok
    Slovenski nogometni reprezentant Žan Vipotnik bo kariero nadaljeval pri valižanski ekipi Swansea City, ki igra v drugem kakovostnem razredu angleškega nogometa. Vipotnik je bil doslej član Bordeauxa, a je zaradi bankrota kluba postal prost igralec.
  • 30.07.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmi z Avstrijo in Kazahstanom
    Slovenska nogometna reprezentanca se po uspešnem Evropskem prvenstvu 2024 podaja proti novim izzivom. Varovanci Matjaža Keka bodo septembra pričeli z nastopanjem v Uefa Ligi narodov, kjer jo čaka zahtevna skupina B3 z Avstrijo, Norveško in Kazahstanom.
  • 19.07.2024 | A
    Žan Celar novi član angleškega drugoligaša QPR
    Petindvajsetletni napadalec Žan Celar, ki je za slovensko nogometno reprezentanco odigral 13 tekem, se je iz Lugana preselil v London, k ekipi Queens Park Rangers. Ta igra v angleški drugi ligi in je že potrdila prestop.
  • 02.07.2024 | A
    Dobrodošli doma!
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
  • 02.07.2024 | A
    Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.

DELI NA