13.11.2015 | U19
U19: Slovenci kvalifikacijski turnir odprli z zmago

Slovenska mladinska reprezentanca je kvalifikacijski turnir za mladinsko evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Nemčiji, pričela z zmago. Izbranci selektorja Igorja Benedejčiča so ugnali gostitelje turnirja, Irce. Odločitev o zmagovalcu je padla že v prvem polčasu, ko je hiter protinapad Slovenije kronal Mika Mario Rokavec, mladi Slovenci pa so v nadaljevanju odbili vse domače napade.

Kvalifikacijski turnir za EP U19 2016:

IRSKA U19 - SLOVENIJA U19 0:1  (0:1)

Sodniki: A. Munukka, J.P. Aravirta (oba Finska), R. Vella (Malta).
Strelci: 0:1 Rokavec (32.).
Rumeni kartoni: Flis (12.), Boyle (14.), Sweeney (74'), Poynton (95.), Repas (95.).
Rdeči karton: /.

Irska: Talbot; Deasy, Sweeney, Kane (od 28. Casey), Best; Poynton, Boyle, Watts (od 71. Ronan); Shodipo, Kelly; Mulhern. Selektor: Paul Doolin.
Slovenija: Vodišek; Klemenčič, Pišek, Šoštarič Karić, Flis (od 46. Ogrinec); Rokavec (od 65. Repas), Ivkić; Elšnik, Žužek (od 72. Dedić), Mrkonja; Mlakar. Selektor: Igor Benedejčič.

V tekmo so bolje krenili Irci, ki jim je v prvem polčasu pomagal tudi močan veter. Gostitelji so si že v uvodnih petih minutah priigrali štiri predložke s kota, po katerih pa niso resneje ogrozili vrat Roka Vodiška. Po začetnem pritisku so do prvega strela v 16. minuti prišli Slovenci, a je Žan Žužek meril nenatančno. Pet minut zatem, v 21. minuti, je Slovenijo rešil prečnik. Po prostem strelu Kellyja je z glavo sprožil Mulhern. Čeprav sta vmes na obeh straneh poizkušala Mrkonja in Kelly, oba sta merila mimo gola, je Slovenija na zapravljeno priložnost Irske zares odgovorila v 32. minuti, ko je Mika Mario Rokavec s strelom po tleh hiter protinapad Slovenije pretvoril v vodstvo z 0:1. Irci so bili blizu izenačenja v 35. minuti, ko je predložek Shodipa ujel Mulhern, vendar sprožil mimo slovenskega gola. Prvi polčas je bil sklenjen po strelu Jana Mlakarja, ki pa je meril mimo domačih vrat.

Prvi so v sedmi minuti nadaljevanja zapretili Irci, a je Sweeney zgrešil okvir gola. V 56. in 57. minuti si je Slovenija izborila dva kota, ki pa nista povzročila pretirane nevarnosti. Kmalu zatem so Irci pritisnili na polovico Slovenije. Tako se je v 61. minuti na preizkusu znašel tudi Rok Vodišek, ki pa je po strelu Mulherna slovensko mrežo ohranil nedotaknjeno. Čuvaj slovenske mreže se je izkazal tudi osem minut kasneje, ko je močno sprožil Boyle, a je Vodišek strel preusmeril mimo gola. Pritisk domače čete ni pojenjal, v 72. minuti je Casey meril čez gol, v 77. minuti pa je zapretil še rezervist Ronan. Slednji je po prodoru odigral dvojno podajo z enim od soigralcev, nevarno akcijo pa zaključil s strelom mimo vratnice. V 80. minuti nov poskus domače čete, Shodipo je z glavo s petih metrov in ob dveh slovenskih branilcih sprožil čez gol. Mulhern je v 84. minuti sicer ugnal Vodiška, a sodniška trojka na čelu s Fincem Manukkujem zaradi prekrška nad slovenskim vratarjem zadetka ni priznala. V kar šestminutnem sodniškem dodatku so Irci še zadnjič poizkusili v 96. minuti, ko pa je tudi Kelly zaključil nenatančno.

Slovenijo po zmagi nad Irsko naslednja preizkušnja čaka že v nedeljo, ko bo nasproti stala reprezentanca Škotske, ki je danes popoldne z 2:0 ugnala Latvijo. V elitni krog kvalifikacij vodita prvi dve mesti.

{{Lestvica mode=lestvica-prikazR reference=kval_u19_2016}}

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 01.10.2024 | U19
    Pred začetkom kvalifikacij še obračun z Avstrijo
    Slovensko mladinsko izbrano vrsto čaka še zadnja pripravljalna preizkušnja pred začetkom kvalifikacij za evropsko prventvo. Selektor Mišo Brečko je razkril seznam 22 nogometašev. na katere bo računal na tekmi z Avstrijo.
  • 10.09.2024 | U19
    Slovenski mladinci za konec remizirali z Irsko
    Slovenska mladinska izbrana vrsta je v Kranjski Gori odigrala še zadnje srečanje mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup in se z Irsko razšla brez zmagovalca. Edini zadetek na srečanju je dosegel Topalović.
  • 07.09.2024 | U19
    Slovenija v izdihljajih tekme klonila proti Poljski
    Slovenska mladinska izbrana vrsta je v Ljubljani odigrala drugo srečanje mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup in z 2:1 klonila proti Poljski. Za Slovenijo je v drugem polčasu zadetek dosegel Luka Topalović. V torek sledi še zadnji obračun z Irsko.
  • 05.09.2024 | U19
    Mladinci zaradi dežja predčasno končali srečanje s Katarjem
    Slovenska izbrana vrsta do 19 let se je po vodstvu v prvem polčasu morala zadovoljiti z remijem, glavni sodnik srečanja je zaradi obilnega deževja v Preddvoru predčasno odpiskal konec obračuna. Za Slovenijo je zadetek dosegel Gal Kranjčič.
  • 27.08.2024 | U19
    Brečko razkril seznam vpoklicanih nogometašev
    Slovenska izbrana vrsta do 19 let bo v začetku septembra sodelovala na turnirju Slovenia Nations Cup 2024.
  • 08.08.2024 | U19
    Slovenija kljub vodstvu tudi v drugo klonila proti Italiji
    Slovenska mladinska reprezentanca je odigrala še drugo prijateljsko srečanje proti izbrani vrsti Italije in izgubila z 2:1. Za vodstvo Slovenije je v prvem polčasu zadel Luka Topalović.
  • 06.08.2024 | U19
    Slovenija na prvem obračunu klonila proti Italiji
    Slovenska mladinska reprezentanca je odigrala prvo izmed dveh prijateljskih tekem proti izbrani vrsti Italije in izgubila z izidom 2:0. Reprezentanci se bosta znova pomerili v četrtek.
  • 29.07.2024 | U19
    Brečko izbral za prijateljska obračuna z Italijo
    Slovenska reprezentanca do 19 let se bo v avgustu v okviru priprav na nov kvalikifacijski cikel dvakrat pomerila z izbrano vrsto Italije. Prva tekma bo odigrana v Manzanu, druga pa v Ajdovščini.
  • 26.03.2024 | U19
    Mladinci so se od elitnega kroga poslovili z zmago
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili s Kosovom in se od kvalifikacij poslovili z zmago z 1:0 in končim drugim mestom v skupini 1.
  • 23.03.2024 | U19
    Po remiju s Španijo poraz proti Avstriji
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili z Avstriji in izgubili z 2:0.

DELI NA