V Erevanu zadnja možnost za evropsko jesen

Celjani so se po UEFA Ligi prvakov poslovili še od boja za UEFA Evropsko ligo, za nastop v ligaškem delu UEFA Evropske konferenčne lige pa se bodo pomerili z armenskim Pjunikom. Prva tekma ob v četrtek, ob 18. uri po slovenskem času, odigrana v Erevanu. 

Minimalna zmaga v knežjem mestu ni bila dovolj bogata za povratno tekmo v Dublinu, Celjani so na irskih tleh po polurnem podaljšku izgubili obračun za preboj v zadnji krog kvalifikacij UEFA Evropske lige. Če želijo Celjani po Mariboru, Muri in Olimpiji postati še četrti slovenski predstavniki v skupinskem delu evropskih tekmovanj, zdaj nimajo več prostora za rezultatski spodrsljaj. Armenski prvak Pjunik bo tekmec za mesto v UEFA Evropski konferenčni ligi, za preboj v katero se ob Celju potegujejo tudi nogometaši Maribora in Olimpije. Se bo lahko slovenski nogomet prvič v zgodovini pohvalil z več kot le enim udeležencem evropske jeseni?

Albert Riera je v napovedniku srečanja izpostavil, da ima celjska ekipa v Erevanu priložnost, da popravi vtis z zadnje evropske preizkušnje: "Proti Pyuniku imamo priložnost, da popravimo vtis z Irske. Nogomet se ne igra na papirju, od samega začetka bomo morali pokazati pravi obraz in iti na zmago. Skupaj smo dvajset dni. Počasi uspevamo s predajanjem želenih informacij ekipi. Napredujemo iz dneva v dan. Na prvi tekmi si želimo do dobrega rezultata, a moramo vedeti, da je to le prvi del obračuna in noben rezultat jutri še ne bo odločil. To je prvi del finala. Tekem je veliko, noge so težke, a igralcem sem dejal, če si želijo igrati eno tekmo na teden, ali pa bi radi igrali dve tekmi vključno z Evropo. To je pritisk, ki si ga želimo."

Grofje so bili na pragu UEFA Evropske konferenčne lige že v lanskoletni sezoni, ko jih je po izločitvi Vitorie in Nemana zaustavil Maccabi Tel Aviv. Pjuniku je zgodovinski preboj že uspel pred dvema letoma, v sezoni 2022/23, ko je zaigral v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige. Armenci so v skupini s Slovanom, Baslom in Žalgirisom slavili dve zmagi. Šestnajtkratni prvak, ki je bil ustanovljen leta 1992, je aktualno sezono pričel v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov, a je izgubil uvodni dvoboj z Dinamom iz Minska, nato pa je v kvalifikacijah UEFA Evropske konferenčne lige uspešno opravil s severnomakedonsko Strugo in kazahstanskim Ordabasijem.

Matični klub Henrikha Mkhitaryana se bo v tekmovanjih pod okriljem Evropske nogometne zveze prvič srečal s slovenskim nasprotnikom, medtem ko imajo Celjani že nekaj izkušenj z armenskim nogometom. Zasedba iz mesta ob Savinji se je v sezoni 2020/21, v kateri je branila prvi naslov državnih prvakov v zgodovini kluba, pomerila z mestnim tekmecem Pjunika, ekipo Ararata Armenie. Celjani so tedaj najprej premagali irski Dundalk, po porazu z Moldejem pa so v tretjem predkrogu UEFA Evropske lige izgubili še z Armenci.

Potek dvoboja v Jerevanu, na stadionu Vazgen Sargsjan, bo nadziral bosansko-hercegovski sodnik Luka Bilbija, Celjani pa bodo zaradi poškodb znova nekoliko oslabljeni.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Minimalen poraz slovenskih prvakov v Armeniji
    Nogometaši Celja so na prvi tekmi playoffa kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige izgubili proti armenskemu Pyuniku z 1:0 (1:0). Povratna tekma bo čez en teden v Celju.
  • 19.08.2024 | Prva liga Telemach
    Remi na derbiju v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije in Celja so se v 5. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 16.08.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Celje
    Nedeljski obračun Olimpije in Celja bo vrhunec petega kroga Prve lige Telemach. Kdo bo boljši v spopadu aktualnih slovenskih predstavnikov v evropskih tekmovanjih?
  • 15.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celje za evropsko jesen proti Pyuniku
    Nogometaši Celja so na povratni tekmi 3. krog kvalifikacij UEFA Evropske lige v Dublinu po podaljšku izgubili proti Shamrock Rovers z 1:3 (0:2, 1:2). Celjani so prvo tekmo dobili z 1:0.
  • 14.08.2024 | Mednarodna tekmovanja
    V Dublin po novo zmago
    Po Olimpiji in Mariboru se bodo v boj za evropsko napredovanje podali še nogometaši Celja. Spopad s Shamrockom se bo v Dublinu pričel ob 21. uri, grofje pa imajo pred povratno tekmo zadetek prednosti.
  • 13.08.2024 | Prva liga Telemach
    Državni prvaki so se razšli z dosedanjim kapetanom
    Državne prvake po vrnitvi trenerja Alberta Riere zapuščata še dva nogometaša. Po Karlu Špeljaku in Gregorju Bajdetu sta dres Celja slekla tudi Matic Vrbanec in dosedanji kapetan Denis Popović.
  • 11.08.2024 | Prva liga Telemach
    Točke Celja proti Radomljam
    Nogometaši Celja so v četrtem krogu prve Lige Telemach doma premagali Kalcer Radomlje s 4:2 (2:0).
  • 11.08.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani predstavili Josifova
    Konkurenco v kadrovsko široki zasedbi Celja je zaostril ruski krilni napadalec Nikita Josifov, ki je nazadnje igral za španski Castellon. Celjski dres sta medtem slekla Karlo Špeljak in Gregor Bajde.
  • 10.08.2024 | Prva liga Telemach
    Španec Nieto nova moč grofov
    Desni bočni branilec Juanjo Nieto je novi član zasedbe državnih prvakov, Španec je s Celjani podpisal pogodbo do konca sezone 2025/26.

DELI NA