V Talinu odjeknila petarda

Nogometaši Celja so na prvi tekmi 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Talinu premagali Floro s 5:0 (3:0). Povratna tekma bo 16. julija v Celju.

Stadion Lilleküla, gledalcev 2000, sodniki: Muniz Ruiz, Sanchez Rojo in Blanco Rodriguez (vsi Španija). Strelci: 0:1 Matko (7.), 0:2 Vuklišević (10.), 0:3 Zabukovnik (45.), 0:4 Aarons (71.), 0:5 Svetlin (90.).
Flora: Grünvald, Veering, Töugjas, Vaher, Hussar, Kuraksin (od 66. Röivassepp), Kreida, Soomets (od 86. Cekredzi), Zenjov (od 75. Varjund), Alliku, Lepik.
Celje: Rozman, Krefl, Zec, Vuklišević, Karničnik (od 74. Kouter), Bobičanec (od 70. Kvesić), Zabukovnik, Svetlin, Menalo (od 74. Popović), Matko (od 70. Aarons), Kučys (od 83. Edmilson).
Rumena kartona: Töugjas; Zabukovnik.
Rdeči karton: /.

Na 52. rojstni dan trenerja Damirja Krznarja je ekipa slovenskega prvaka iz Celja slavila zanesljivo zmago v Estoniji. Tamkajšnji državni prvak, nekakšna estonska reprezentanca v malem, ni bil kos Celjanom. Ti so od začetka kazali, da so bistveno boljša zasedba, že v prvem polčasu trikrat zadeli ob številnih priložnostih ter upravičili tudi dejstvo, da so približno trikrat vrednejša ekipa.

Izhodišče za povratni obračun je tako odlično, v primeru preboja v 2. kvalifikacijski krog slovenskega predstavnika tam čaka boljši iz dvoboja med Slovanom iz Bratislave Kenana Bajrića in makedonsko Strugo. Poraženec pa bo nadaljeval v UEFA Evropski konferenčni ligi.

Celjani so takoj v uvodu tekme pokazali, da so kakovostnejša ekipa, najprej so nanizali nekaj (pol)priložnosti, v sedmi minuti pa je z leve strani Aljaž Krefl žogo poslal proti drugi vratnici, tam pa je bil sam Aljoša Matko in jo poslal v mrežo.

Damjan Vuklišević je le tri minute pozneje zadel že za 2:0, potem ko je po kotu z leve strani celjski branilec prišel do žoge šest metrov od vrat in jo brez težav pospravil pod prečko.

V 20. minuti je Luka Menalo priigral najstrožjo kazen za Celje, pri katerem je nekaj priložnosti zapravil tudi novinec v napadu Armandas Kučys (zelo lepo v 28. minuti v bližini gola), z bele pike je nato streljal Matko, ki pa je zadel prečko.

Pozneje so tudi domači malce pogumneje pogledali proti kazenskemu prostoru Celja, v 38. minuti je Markus Soomets s strelom od daleč za las zgrešil cilj.

Na drugi strani je v 40. minuti Matko izgubil dvoboj z domačim vratarjem, ta je v 41. obranil še strel Tamarja Svetlina, ob koncu polčasa pa je Mark Zabukovnik vendarle zadel za 3:0, potem ko je s 15 metrov zadel pod prečko.

V uvodu drugega dela so spet Celjani najprej zapravili nekaj svojih akcij, v 53. minuti pa je moral prvič na tekmi resno posredovati celjski vratar Matjaž Rozman.

V 57. minuti je z enajstih metrov povsem neoviran znova zgrešil Kučys, Litovca je redno s podajami zalagal Žan Karničnik, a temu nikakor ni uspelo zadeti, tudi ne v 63. minuti.

Celjani so sicer nizali priložnosti, nekajkrat se je še izkazal vratar Evert Grünvald, v 71. pa so vendarle znova zadeli, takoj po vstopu v igro je bil uspešen Rolando Aarons z desne strani iz bližine.

Svetlin je bil v 85. minuti manj natančen, tako da je še ena od res številnih priložnosti splavala po vodi, je pa isti igralec poskrbel za 5:0 v 90. minuti, ko je bil uspešen iz bližine.

Tekst: STA

Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 11.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Iz Bolgarije s tesnim porazom
    Tudi dvoboj v bolgarskem Plovdivu se je razpletel v korist nasprotnika slovenskega predstavnika v kvalifikacijah UEFA Evropske lige. Maribor bo v domačem Ljudskem vrtu lovil gol zaostanka, Botev je na domačem igrišču slavil z izidom 2:1.
  • 11.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Bravo v Wales z golom zaostanka
    Nogometaši Brava so v prvi tekmi 1. kroga kvalifikacij konferenčne lige izgubili z valižanskim Connah's Quayem z 0:1 (0:0). Povratna tekma bo 18. julija v Walesu.
  • 10.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Maribor v Bolgariji pred številčnim občinstvom
    Botev iz bolgarskega Plovdiva bo prvi evropski nasprotnik Maribora, ki sezono 2024/25 pričenjajo v kvalifikacijah UEFA Evropske sezone.
  • 10.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Pri Bravu odštevajo do evropskega krsta
    Bravo bo v letošnji sezoni eden od novincev v evropskih tekmovanjih. Ljubljančani se veselijo krstnega mednarodnega nastopa, v dvoboj z valižanskim klubom Connah's Quay Nomads pa vstopajo kot neporaženi v poletnih pripravah.
  • 09.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celjani evropsko sezono pričenjajo v Estoniji
    Državni prvaki Celjani bodo kot prvi od slovenskih predstavnikov v evropskih tekmovanjih odprli sezono 2024/25. Grofje bodo v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov gostovali v Estoniji.
  • 19.06.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Izžrebali pare drugega kroga kvalifikacij, tekmeca dobili tudi zmaji
    Danes je bil na sedežu UEFA opravljen žreb za drugi krog kvalifikacij evropskih nogometnih pokalov. V bobnu so bili tudi štirje slovenski klubi, in sicer Celje, Maribor, Olimpija in Bravo.
  • 18.06.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celje z estonskimi prvaki, Maribor najprej v Bolgarijo, Bravo gosti Valižane
    Ples kroglic v Nyonu je določil, kdo bo v prvem krogu kvalifikacij za evropska tekmovanja stal nasproti Celju, Mariboru in Bravu.
  • 14.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija evropsko pot sklenila z zmago
    Olimpija je evropsko pot sklenila z zmago. V Bratislavi je bil dvakrat natančen Pedro Lucas.
  • 13.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za konec evropske sezone še v Bratislavi
    Nogometaši ljubljanske Olimpije bodo zgodovinsko leto 2023 sklenili z evropskim gostovanjem v Bratislavi. Slovan bo zadnji nasprotnik zmajev v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige.

DELI NA