V boj za evropsko napredovanje tudi zmaji

Po Celju, Mariboru in Bravu, ki so že opravili s prvima evropskima preizkušnjama, z nastopi na mednarodnem odru pričenjajo tudi nogometaši Olimpije. Zmaji se bodo v Stožicah merili s Polissyjo iz ukrajinskega Žitomira. 

Zeleno-beli so v zgodovinski sezoni, v kateri so si prvič priigrali nastop v skupinskem delu tekmovanj Evropske nogometne zveze, v Prvi ligi Telemach zasedli tretje mesto. Le-to je Ljubljančanom zagotovilo mesto v drugem krogu kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige, nedavni žreb v švicarskem Nyonu pa je Olimpiji namenil nasprotnika iz Ukrajine. Polissya Žitomir se bo v Stožicah sploh prvič v zgodovini predstavila na evropskem prizorišču, ki si ga je priigrala s petim mestom v ukrajinskem prvenstvu.

Klubu, ki so ga razpustili po sezoni 2004/05 in nato znova oživili leta 2016, je to uspelo v krstni prvoligaški sezoni. Ekipa iz Žitomira, mesta zahodno od Kijeva, je še v sezoni 2022/23 nastopal v drugem razredu ukrajinskega nogometa, leta 2020 pa so bili "volkovi" tretjeligaš. Moštvo, ki ga je maja letos prevzel 36-letni trener Imad Ashur, v Ljubljani odpira tekmovalni spored nove sezone, na štirih pripravljalnih tekmah pa je ob remiju vknjižila še tri zmage.

Tako kot Polissya, tudi Olimpija v aktualni sezoni še ne pozna poraza, a so Ljubljančani štiri zmage na pripravljalnih tekmah nadgradili tudi s prvo ligaško zmago. V petek so pred domačimi gledalci premagali Primorje, mrežo letošnjih novincev v Prvi ligi Telemach pa sta zatresla Reda Boultam in Dino Kojić, sicer debitant v članski ekipi zmajev.

Povratna tekma bo prihodnji četrtek odigrana v poljskih Gliwicah, zmagovalec pa se bo v tretjem krogu kvalifikacij srečal s poražencem dvoboja med Šerifom iz moldavskega Tiraspola in švedskim Elfsborgom.

Prvi obračun Olimpije in Polissyje bo v Stožicah odigran ob 19. uri, pravico bo delil španski sodnik Javier Alberola Rojas.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Bravo po novo zmago v Mostar
    Bravo je s preobratom v Walesu prišel do napredovanja ter tako uspešno opravil s krstnima nastopoma v evropskih tekmovanjih. Connah's Quay Nomads je zdaj že preteklost, Šiškarji pa pogledujejo proti četrtkovemu gostovanju v Mostarju.
  • 23.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Popraviti vtis iz prve evropske preizkušnje
    Maribor v prvem krogu kvalifikacij UEFA Evropske lige ni uspel izločiti Boteva, a izpad proti bolgarskemu nasprotniku še ne pomeni zaključka mednarodnih nastopov. Štajerci ostajajo v igri za UEFA Evropsko konferenčno ligo, v drugem krogu kvalifikacij bo nasproti stala Universitatea Craiova.
  • 23.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Po litovskem proti slovaškemu prvaku
    Nogometaši Celja so v prvem krogu kvalifikacij UEFA Lige prvakov uspešno opravili z estonsko Floro, drugi evropski izziv pa bo precej zahtevnejši. Slovenski prvak se bo v sredo na domači zelenici udaril s Slovanom iz Bratislave.
  • 18.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Bravo po dveh poznih zadetkih do napredovanja
    Nogometaši Brava so na povratni tekmi 1. kroga kvalifikacij konferenčne lige v Walesu po podaljšku premagali ekipo Connah's Quay Nomads z 2:0 (0:0, 1:0). Ljubljančani so se tako uvrstili v 2. krog kvalifikacij, potem ko so prvo tekmo doma izgubili z 0:1.
  • 18.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Remi premalo za napredovanje Maribora
    Zadetka Jana Repasa in Etienna Beugreja nista bila dovolj za napredovanje Maribora, ki je na povratni tekmi v Ljudskem vrtu remiziral z Botevom. Vijoličasti bodo evropsko pot nadaljevali v kvalifikacijah UEFA Evropske konferenčne lige, nasproti bo stala romunska Universitatea Craiova.
  • 17.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Maribor v Ljudskem vrtu za preobrat
    Tako kot Bravo, je tudi Maribor sezono 2024/25 odprl s porazom. Botev si je pred domačimi gledalci priigral gol prednosti, v mariborskem taboru pa pred tekmo v Ljudskem vrtu verjamejo, da lahko tudi s pomočjo svojih navijačev pridejo do preobrata.
  • 17.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Bravo v Wales z željo izničiti zaostanek
    V četrtkovem večeru bosta aktivna še dva slovenska predstavnika v evropskih tekmovanjih. Bravo si v Šiški ni pripravil najboljšega izhodišča za povratno tekmo, Ljubljančani bodo v Walesu napadali gol zaostanka.
  • 16.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celje preskočilo prvo stopničko
    Nogometaši Celja so na povratni tekmi 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov doma premagali Floro iz Talina z 2:1 (0:1). Slovenski prvak je že prvo tekmo v Estoniji dobil s 5:0 in se uvrstil v 2. kvalifikacijski krog.
  • 16.07.2024 | Mednarodna tekmovanja
    Celjani želijo napredovanje potrditi z novo zmago
    Grofje so v Talinu slavili zmago s petimi zadetki, v taboru slovenskih prvakov pa poudarjajo, da želijo napredovanje v drugi krog kvalifikacij UEFA Lige prvakov potrditi še z eno zmago.

DELI NA