11.06.2010 | A
V boju za vrh več imen
Kljub ugibanju o tem, ali je najboljši nogometaš še ne 23-letni Argentinec Messi ali dve leti starejši Portugalec Ronaldo (slednji je večkrat tresel nasprotnikovo mrežo, a je prvi uspešneje končal klubsko sezono), bo tokratno SP postreglo s številnimi boji reprezentanc, ki kotirajo v sam vrh svetovnega nogometa. Zdi se, da je imen, ki bi lahko prevzele prestol, vsak mundial več, tokrat lahko najboljšim 'meša štrene' tudi Slovenija.

Največji proti najmanjšim

Pričakovali bi, da bodo imele Združene države Amerike, glede na 307 milijonov prebivalcev, najlažjo nalogo pri sestavi moštva, a kaj, ko nogomet onstran luže nima toliko privržencev kot na Stari celini. Na repu tega seznama je ravno Slovenija s pičlima dvema milijonoma prebivalcev. Tako se bosta prihodnji petek ob 16.00 uri v Johannesburgu 'udarili' največja in najmanjša udeleženka.

Med tistimi, od katerih se pričakuje največ, je reprezentanca Brazilije, ki je nastopila prav na vseh mundialih doslej, skupno je odigrala 92 tekem na SP, prav toliko, kot tudi nemška izbrana vrsta. In kaj lahko pričakujemo drevi? Rekord zadetkov na otvoritveni tekmi nosi dvoboj Italije in ZDA iz leta 1934, ki so ga dobili naši zahodni sosedje s 7:1. Kako bosta razpoloženi Južna Afrika in Mehika oz. kako dobro pripravljena vratarja, bomo izvedeli v prihajajočih urah. Če verjamemo statistiki, bodo slavili gostitelji, ki na dosedanjih otvoritvenih srečanjih še niso izgubili.

Najvišje kotirajo Španci

Kako pa je s tistimi, od katerih se pričakuje, da bodo na v Johannesburgu na zelenici tudi 11. julija? Če pogledamo na stavnice, nam le-te razkrijejo, da najvišje kotirajo evropski prvaki z Iberskega polotoka, Brazilci in Angleži. Sodeč po imenih ima najboljšo ekipo ravno Vicente del Bosque, ki se lahko pohvali z imeni kot so Fernando Torres, David Villa, Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Sergio Ramos, Cesc Fabregas, Gerard Pique, Iker Casillas in še bi lahko naštevali. Reprezentanca skoraj da nima anonimneža, igra, ki jo lahko občudujemo ljubitelji nogometa, pa je privlačna na oko.

Brazilci na drugi strani s Carlosom Dunga na čelu zmagujejo z nekoliko manj atraktivno igro, a kljub temu so v žep pospravili pokal konfederacij in južnoameriški naslov. Tretja v vrsti reprezentanc, ki lahko ogrozi vrh je hkrati tudi slovenski nasprotnik. Otočani so ob trdi roki Fabia Capella, kljub nekaj poškodbam pripravljeni, da po 24 letih znova osvojijo nogometni prestol. Ob Waynu Rooneyju, kot gonilni sili te reprezentance, le-to krasijo tudi bogate izkušnje in znanje Franka Lamparda, Stevena Gerrarda, Johna Terryja in druščine.

Tu je še Argentina, ki sili v ospredje zavoljo čudežnega Lionela Messija, Gonzala Higuaina, Diega Milito, Sergia Agüera in Carlosa Teveza, je pa res, da se Diego Armando Maradona na trenerskem stolčku doslej ni posebej izkazal. Velikokrat veliki pokleknejo ravno na takšnih preizkusih, kot v preteklosti Zinedine Zidane ali Ronaldinho, ki sta v preteklosti povsem razočarala. V kolikor Maradona in Messi ujameta pravi ritem, pa je lahko to 'ubijalska' kombinacija.

Klopi krajše  že pred pričetkom

Morda bo nogometašem, ne glede na dolgo pot in navajanje na afriški zrak ter razmere na zelenici, odgovarjala zima, ki v času našega poletja kraljuje na južni polobli. Tokrat neznosne sparine ne bo, z izjemo adaptacije na nadmorsko višino pa fantje nimajo posebnih problemov.

Se je pa seznam poškodovanih polnil še preden so reprezentance prispele v Afriko. Tako v angleškem dresu ne bomo videli Beckhama, v nemški izbrani vrsti bo manjkal Ballack. Proti Japonski si je podlahtnico zlomil Drogba, ki pa ni osamljen primer Chelseajevih nogometašev, ki ne bodo oblekli državnega dresa. Poškodba levega ramena je Naniju preprečila pot na južno poloblo, vprašljiv je tudi nastop Pepeja. Tudi oranžni bodo nastopili v okrnjeni zasedbi. Manjkal bo Robben, ob poškodbi gležnja je vprašljiv tudi Boulahrouz. Prav tako na zelenicah ne bo moč občudovati 'vragolije' Ferdinanda in Pirle. In s tem spiska še ni konec …

Kje je tu Slovenija?


Poškodovanih ni, zvezdnikov, zaradi katerih bi se lahko kresale iskre, tudi ne. Složnost in čvrstost sta kvaliteti, s katerima lahko na kratko opišemo timski duh in podrejenost skupnemu cilju tokratne potnike na SP. Sicer nam bodo v skupini C družbo delale eminentna Anglija, številčno močna Amerika in pravkar pomiloščena (rdečih kartonov) Alžirija, a ob morebitnem preboju v osmino finala, so dovoljene tudi sanje. Jedro ekipe se v zadnjih dveh letih ni spremenilo, ob tem pa ima Kek nekaj jokerjev tudi na klopi - za trenutke, ko bo potrebno poživiti igro in iz ritma spraviti nasprotnika.

Ne le prijateljstvo, ki druži fante, tudi na desetine tekem, ki so jih skupaj odigrali vse od mlajših selekcij, klubskih sredin, so tisto, kar daje ekipi kakovost in enotnost. Morda še največji dosežek je 'preživeti' tekmovanje, ki nemalokrat pusti posledice na moštvih.

Naj zmaga najboljši!

Tekst: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

  • 30.08.2024 | A
    Kek predstavil seznam za Avstrijo in Kazahstan
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na uvodnih dveh tekmah nove izvedbe lige narodov. Večjih presenečenj ni na seznamu.
  • 26.08.2024 | A
    Šporar v sodniškem dodatku zadel za zmago, med strelci tudi Horvat
    Med slovenskimi reprezentanti sta se minuli konec tedna strelsko izkazala Adraž Šporar, ki je Panathinaikosu prinesel zmago v izdihljajih tekme ter Tomi Horvat, ki je Sturmu pomagal do tretje zaporedne zmage v novi sezoni.
  • 21.08.2024 | A
    Šeško sezono začel v svojem slogu, Balkovec in Vipotnik zadela že v drugem krogu
    Minuli konec tedna so tudi uradno novo klubsko sezono začeli vsi slovenski reprezentanti. Benjamin Šeško se je med strelce vpisal že pred začetkom prvenstva, natančna pa sta bila tudi Jure Balkovec in Žan Vipotnik.
  • 19.08.2024 | A
    Vid Belec zaključil reprezentančno kariero
    Vid Belec se po dobrem desetletju reprezentančne kariere poslavlja od dresa izbrane vrste Slovenije. Štiriintridesetletnik je v golu članske reprezentance Slovenije odigral 21 tekem.
  • 13.08.2024 | A
    Vanja Drkušić novi nogometaš Zenita
    Slovenski nogometni reprezentant Vanja Drkušić je postal član Zenita iz Sankt Peterburga, je ruski klub sporočil na svoji spletni strani. Drkušić, ki se je odlično izkazal v slovenski izbrani vrsti na evropskem prvenstvu v Nemčiji, je z Zenitom podpisal petletno pogodbo.
  • 03.08.2024 | A
    Žan Vipotnik na Otok
    Slovenski nogometni reprezentant Žan Vipotnik bo kariero nadaljeval pri valižanski ekipi Swansea City, ki igra v drugem kakovostnem razredu angleškega nogometa. Vipotnik je bil doslej član Bordeauxa, a je zaradi bankrota kluba postal prost igralec.
  • 30.07.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmi z Avstrijo in Kazahstanom
    Slovenska nogometna reprezentanca se po uspešnem Evropskem prvenstvu 2024 podaja proti novim izzivom. Varovanci Matjaža Keka bodo septembra pričeli z nastopanjem v Uefa Ligi narodov, kjer jo čaka zahtevna skupina B3 z Avstrijo, Norveško in Kazahstanom.
  • 19.07.2024 | A
    Žan Celar novi član angleškega drugoligaša QPR
    Petindvajsetletni napadalec Žan Celar, ki je za slovensko nogometno reprezentanco odigral 13 tekem, se je iz Lugana preselil v London, k ekipi Queens Park Rangers. Ta igra v angleški drugi ligi in je že potrdila prestop.
  • 02.07.2024 | A
    Dobrodošli doma!
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
  • 02.07.2024 | A
    Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.

DELI NA