11.10.2011 | A
Zmago prinesla Vršič in Handanovič

Slovenijo je čakala še zadnja kvalifikacijska tekma. Resda za Slovenijo ni bila tako pomembna, kot za Srbijo, a na koncu se je veselila domača izbrana vrsta. Junaka srečanja sta bila tokrat zvezni reprezentant Dare Vršič ob koncu polčasa in vratar Samir Handanovič v drugem delu.

Za slovo od tega cikla je selektor Matjaž Kek nekoliko premešal začetno postavo. V prvi enajsterici sta se znašla Tim Matavž in Zlatan Ljubijankič, Milivoje Novakovič je tokrat tekmo spremljal s tribune. Roberta Korena (karton) je zamenjal Armin Bačinovič, kapetanski trak pa nosil Boštjan Cesar

Slovenija:Srbija 1:0 (1:0)

Strelci: '45 Vršič

Slovenija: S. Handanović; Brečko, Cesar, Šuler, Jokić; Bačinović (od 69' Krhin), Vršič (od 76' Birsa), Radosavljević, Kirm (od 65' Ilić); Ljubijankić, Matavž.
Selektor: Matjaž Kek

Srbija: Jorgačević; Ivanović, Subotić, Vidić, Kolarov; Ninković (od 72' Milijaš), Stanković, Petrović (od 51' Pantelić), Tošić; Mrdja, Jovanović (od 57' Krasić).
Selektor: Vladimir Petrović

Slovenija je zadnjo tekmo kvalifikacij pričela zelo obetavno. Že uvodoma je Vršič poslal dober predložek pred srbska vrata, a nadaljevanja ni bilo. Napadal je tudi Andraž Kirm, Srbe je preizkusil Zlatan Ljubijankič. V 11. minuti je bivši nogometaš Domžal žogo poslal v kazenski prostor, a je Stanković žogi spremenil smer. Pritisk Slovenije pred zgledno polnimi tribunami se je nadaljeval, a nekajkrat je bilo nevarno tudi pred Handanovičevimi vrati. Prvič v 17. minuti, a je bil Radosav Petrović na srečo prekratek. Vrnil mu je Vršič, a njegova levica ni bila dovolj nevarna. Poizkusil je tudi Bačinović, a je žoga zletela nad golom.

Že v enem od naslednjih trenutkov je bilo vroče pred slovenskimi vrati, ko je zavrela kri med Mišom Brečkom, ki je povsem pravilno zaustavil nevaren poizkus Srbov v kazenskem prostoru – slednji so zahtevali enajstmetrovko, Jovanović pa je bil kaznovan z rumenim kartonom. To je bil drugi karton na tekmi, prvega je dobil mladi napadalec PSV-ja. Nevarno je bilo tudi v 41. minuti a so Srbi tudi tokrat žogo poslali v drugo smer. Sodnik je pokazal minuto dodatka in ko so gledalci skoraj da že zapuščali Ljudski vrt je napadalec ljubljanske Olimpije poskrbel za ekstazo na tribunah.

Slovenija je iz enega pravega strela realizirala gol in z malce prednosti v posesti žoge nadzorovala potek prvega dela srečanja in z vodstvom vstopila v drugega. Če je prvi polčas pripadel Vršiču, je bil drugi v znamenju Handanoviča. V 15. minuti nadaljevanja je žogo izbil iz kazenskega prostora, v 62. minuti pa Nemanji Vidiću ubranil strel z bele točke.

In že je začelo dišati po zmagi, ki bi bila prva z 20 srečanj z reprezentancami bivše skupne države. Hkrati z njo pa bi se Srbom zaprla vrata dodatnih kvalifikacij. Igra se je v zadnjih minutah nekajkrat preselila pred slovenska vrata, a je bilo veliko bolj nevarno na srbski strani. Matavž je zatresel mrežo, a zadetek zaradi prepovedanega položaja ni bil priznan, Valter Birsa, ki je v igro vstopil s klopi, je nevarno ciljal s prostega strela, tu so tudi ostali, ki so se borili do konca. Trud se je izplačal, Slovenija je kvalifikacije končala s četrto zmago. Fantje pa so z dvignjenimi glavami zapuščali Ljudski vrt.

Matjaž Kek, selektor Slovenije: »Zasluženo smo zmagali, čeprav je bilo izhodišče težko. Fantje so pokazali, da želijo igrati nogomet. Dobro je, da smo kvalifikacije končali pozitivno in nakazali pot za naprej. Sposobni smo odigrati na visokem nivoju.«

Samir Handanovič, vratar: »Pravilno sem se odločil in ubranil strel. Pomembno je, da smo razbremenjeni dosegli zmago za konec kvalifikacij. Odigrali smo dobro tekmo, s pravim pristopom in to nas je nagradilo. Pred nami je svetla prihodnost. Cilj nam mora biti Brazilija.«

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Taka

SORODNE NOVICE

  • 30.08.2024 | A
    Kek predstavil seznam za Avstrijo in Kazahstan
    Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na uvodnih dveh tekmah nove izvedbe lige narodov. Večjih presenečenj ni na seznamu.
  • 26.08.2024 | A
    Šporar v sodniškem dodatku zadel za zmago, med strelci tudi Horvat
    Med slovenskimi reprezentanti sta se minuli konec tedna strelsko izkazala Adraž Šporar, ki je Panathinaikosu prinesel zmago v izdihljajih tekme ter Tomi Horvat, ki je Sturmu pomagal do tretje zaporedne zmage v novi sezoni.
  • 21.08.2024 | A
    Šeško sezono začel v svojem slogu, Balkovec in Vipotnik zadela že v drugem krogu
    Minuli konec tedna so tudi uradno novo klubsko sezono začeli vsi slovenski reprezentanti. Benjamin Šeško se je med strelce vpisal že pred začetkom prvenstva, natančna pa sta bila tudi Jure Balkovec in Žan Vipotnik.
  • 19.08.2024 | A
    Vid Belec zaključil reprezentančno kariero
    Vid Belec se po dobrem desetletju reprezentančne kariere poslavlja od dresa izbrane vrste Slovenije. Štiriintridesetletnik je v golu članske reprezentance Slovenije odigral 21 tekem.
  • 13.08.2024 | A
    Vanja Drkušić novi nogometaš Zenita
    Slovenski nogometni reprezentant Vanja Drkušić je postal član Zenita iz Sankt Peterburga, je ruski klub sporočil na svoji spletni strani. Drkušić, ki se je odlično izkazal v slovenski izbrani vrsti na evropskem prvenstvu v Nemčiji, je z Zenitom podpisal petletno pogodbo.
  • 03.08.2024 | A
    Žan Vipotnik na Otok
    Slovenski nogometni reprezentant Žan Vipotnik bo kariero nadaljeval pri valižanski ekipi Swansea City, ki igra v drugem kakovostnem razredu angleškega nogometa. Vipotnik je bil doslej član Bordeauxa, a je zaradi bankrota kluba postal prost igralec.
  • 30.07.2024 | A
    V prodaji vstopnice za tekmi z Avstrijo in Kazahstanom
    Slovenska nogometna reprezentanca se po uspešnem Evropskem prvenstvu 2024 podaja proti novim izzivom. Varovanci Matjaža Keka bodo septembra pričeli z nastopanjem v Uefa Ligi narodov, kjer jo čaka zahtevna skupina B3 z Avstrijo, Norveško in Kazahstanom.
  • 19.07.2024 | A
    Žan Celar novi član angleškega drugoligaša QPR
    Petindvajsetletni napadalec Žan Celar, ki je za slovensko nogometno reprezentanco odigral 13 tekem, se je iz Lugana preselil v London, k ekipi Queens Park Rangers. Ta igra v angleški drugi ligi in je že potrdila prestop.
  • 02.07.2024 | A
    Dobrodošli doma!
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
  • 02.07.2024 | A
    Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
    Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.

DELI NA