Derbi prvega kroga v Ljubljani

S tekmami prvega kroga se pričenja jubilejna, dvajseta, sezona Prve lige. Najbolj vroče bo zagotovo v Ljubljani, kjer pri Olimpiji gostuje Prašnikarjev Rudar, novopečeni prvoligaš Triglav pa bo poskusil presenetiti pri Mariboru.

Prva liga, 1. krog

Luka Koper – Primorje, petek ob 20.00

Nogometni ljubitelji po koncu svetovnega prvenstva nismo imeli veliko počitka, saj se v Novi Gorici že danes pričenja jubilejna dvajseta sezona slovenskega prvenstva. Otvorila jo bosta aktualni prvak Koper, ki bo domače tekme zaradi obnove Bonifike v prihodnjih mesecih igral na stadionu »vrtnic«, ter povratnik med elito Primorje. Zanimivo je, da so tudi nogometaši iz Ajdovščine za zdaj »brezdomci«, saj morajo podobno kot Koprčani zaradi del na svojem Mestnem stadionu tekmece gostiti na nevtralnem terenu, natančneje v Domžalah. »Kanarčki« so gotovo zadovoljni, da bodo imeli rane, pridobljene na prvi tekmi kvalifikacij za Ligo prvakov ob visokem porazu (1:5) proti Dinamu, priložnost zaceliti prav proti »sinovom burje«, ki imajo veliko težav s finančnim in kadrovskim stanjem v ekipi. Vseeno preveč brezbrižni ne bi smeli biti, poraz v Zagrebu je namreč pokazal marsikatero njihovo slabost, glede na minulo sezono pa v ekipi nimajo razigranega Vršiča, stebra obrambe Rajčeviča, kot vse kaže pa je po neuspešnem poskusu naskoka na Evropo nogometne čevlje v kot dokončno pospravil še zimzeleni Pavlin.

CM Celje – Domžale, sobota ob 20.15

Srečanje v Areni Petrol bo za domače gledalce imelo prav poseben naboj, saj se bodo Celjani bržkone na vsak način skušali Domžalčanom maščevati za remi v zadnjem krogu minule sezone. Tekma, ki je »grofom« odnesla uvrstitev v Evropo, medtem ko nogometašem Domžal točka ni pomenila prav nič, je še danes občasni predmet pogovora v mestu ob Savinji. Frustracije so »grofje« delno izživeli že pred slabim mesecem dni, ko so dvakratne državne prvake na prijateljski tekmi ugnali s 3:1, a vendarle si gotovo želijo zmage tudi jutri, ko bo šlo zares. Celjski strateg Đuričić se je po lanski sezoni, ki jo je označil kot delno uspešno, odločil za korak, kakršnega vidimo le redko – v prvem moštvu bo priložnost za enkrat namenjal le slovenskim igralcem.  Tujci so poleti klub zapustili, nadomestili pa so jih obetavni Fink, Zajc, Medved, Klun in izkušenejši Mujakovič. Po le osmem mestu so ekipo pošteno prevetrili tudi v mestu ob Kamniški Bistrici. Vrnitev Knezovića in Elsnerja zagotavlja trdnejšo obrambo, ampak poznavalci bolj opozarjajo na napadalno vrsto, ki je po odhodih Zatkoviča, Šturma, Permeta in Selimija (slednji odhaja celo brez odigrane tekme!) sila zdesetkana.

Olimpija – Rudar, nedelja ob 18.00

V minuli sezoni je bilo veliko govora o bodoči »evropski Olimpiji«, a je kaj kmalu postalo jasno, da tega nadimka ljubljanskemu moštvu še nekaj časa ne bomo mogli pripisati. Že ne preveč prepričljivo kadrovanje med poletnim premorom je dalo vedeti, da bodo Stožice letos le stežka gostile tuje klube na uradnih tekmovanjih, tekmi proti Širokemu Brijegu pa sta to le še potrdili. Dva poraza brez izstreljenega naboja (0:2 in 0:3) sta ljubljanske navijače gotovo spravila v slabo voljo, ta pa se je začela nabirati že prej, ko je »zmaje« okrepil Rakovič iz vrst Interblocka. Zanimivo bo videti domet ekipe, ki se bo po najverjetnejšem odhodu Ibraimija v napadu zanašala na dvojec Rakovič – Cimerotič, katera skupaj štejeta že 67 let. Na drugi strani igrišča jim bo v nedeljo nasproti stala ekipa Rudarja, ki jo po ne preveč prepričljivem zaključku prejšnje sezone še vedno vodi Prašnikar. Titula najtrofejnejšega slovenskega trenerja v njegovih rokah gotovo ni brez razloga, potem, ko je z moštvom oddelal celotne priprave in vanj vključil še nekaj igralcev, ki jim zaupa, pa imajo visoke apetite tudi v vodstvu velenjskega kluba. Verjetni odhod zanesljivega kapetana Sulejmanoviča bo sicer težko izničiti, vendarle pa je nova kri v obliki Koruna, Roja, Berka in ostalih že na prijateljskih srečanjih dala vedeti, da lahko Velenjčani letos posežejo višje, kot lani.

Maribor – Triglav, nedelja ob 18.00

Dvoboj ekipe iz najbolj nogometnega slovenskega mesta in gorenjskega novoprišleka v Prvo ligo bi z vsem spoštovanjem do Triglava lahko brez težav označili kot dvoboj Goljata proti Davidu. "Vijolice", edino moštvo, ki nacionalne barve za zdaj dostojno zastopajo v kontinentalnem tekmovanju, letos namreč spet potrjujejo, da so na sončni strani Alp osamljeni v kategoriji klubov, ki se lahko primerjajo s tujino – tako glede podpore lokalnega prebivalstva, infrastrukture, kot glede načrtnega dela z mladimi igralci, ki jih po nekaj letih kaljenja prodajo v večja moštva. Športni direktor Mariborčanov Zahovič po neuspehu v minuli sezoni časa ni zapravljal z objokovanjem, temveč je hitro stopil v akcijo in s prestopoma Školnika in Miheliča v portugalski Nacional poskrbel za lep finančni priliv za to sezono, njuna odhoda pa uspešno kompenziral s prihodi Rajčeviča, Vilerja, Cvijanoviča in Pavličića, za »posladek« pa pripeljal še neizbrušena Interblockova diamanta Iličiča in Beriča. In pozor, praktično vsi nogometaši so kljub že uveljavljenim imenom v Maribor prišli brez odškodnine! Česa podobnega si pri Triglavu zaenkrat še ne morejo privoščiti, konec koncev je za njih velik uspeh že ponovno igranje v elitni slovenski ligi, kjer so nazadnje igrali osem let nazaj. Ko so v dodatnih kvalifikacijah premagali Interblock, so hkrati postali prvi drugoligaš, ki je v tej fazi ugnal svojega nasprotnika, prevelikih utvar pa si v Kranju kljub temu ne delajo – cilj je obstanek v ligi! Njihovi glavni aduti so mladi domači igralci, ki so zbrani okrog izkušenejših Pokorna, Krefta in Špeliča.

HiT Gorica – Nafta, nedelja ob 20.00

Bržkone najbolj nepredvidljiv par prvega kroga se bo pomeril zadnji, in sicer v nedeljo ob 20. uri.  Novogoriški gledalci bodo po petku, ko bo v Športnem parku Koper gostil Primorje, na svoj račun prišli še enkrat, vprašanje pa je, koliko ljubiteljev nogometa se bo v vročem vremenu in po neprepričljivi igri svojih ljubljencev proti Dancem odločilo za obisk. Pred »vrtnicami« je verjetno težka sezona, v kateri bodo težko ponavljali pretekle uspehe. Škarabot, Cvijanovič, Galešič in zelo verjetno tudi Osterc so le tisti najboljši, ki za Gorico ne bodo več igrali, ob tem pa je klub zapustilo še kar nekaj drugih članov prvega moštva. Edini okrepitvi zaenkrat predstavljata Stojanovič iz Domžal in Rupnik iz Nafte, zato je jasno, da bo trener Peršič moral pošteno zavihati rokave in iz mlajših igralcev potegniti maksimum. Pri tem mu v veliki meri lahko pomaga predvsem Velikonja, ki ima po sezoni, katere večji del je izpustil zaradi poškodbe, gotovo veliko želje po dokazovanju. Lendavčani bodo v zahodni konec Slovenije glede na minulo sezono prišli v zelo spremenjeni zasedbi in tudi z drugačnimi cilji. Velikokrat so se nogometaši Nafte znašli blizu uvrstitev v evropska tekmovanja, pa vendar jim preskok ni uspel, zato so letos tudi cilji nižji. Odhod kapetana Ošlaja in še nekaterih donedavnih nosilcev igre je rezultat tega, zanimivo pa je, da so klub nižjim ambicijam v svoje vrste uspeli privabiti Dvorančiča, Benka, Kokola in še nekaj drugih v Prvi ligi že uveljavljenih nogometašev. Veliko pozornosti je požela še vzpostavitev tesnejšega sodelovanja z Muro, vendar bodo od te, vsaj v bližnji prihodnosti, verjetno več imeli Murskosobočani.

Tekst: NZS/SZ
Foto: Vid Ponikvar

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA