Maribor rešil slovensko čast

Nogometaši Maribora so z zmago 2:0 v domačem Ljudskem vrtu izločili madžarski Videoton in tako postali edini slovenski predstavnik, ki je preskočil prvo oviro. Goričano so namreč na Danskem le remizirali.

Maribor : Videoton 2:0 (1:0)

1:0 Volaš (39.), 2:0 Volaš (80.)

Skupaj: 3:1 za Maribor

Maribor: Pridigar, Mejač, Anjdelkovič, Rajčević, Viler, Mezga (od 89. Pavličić), Bačinović, Mertelj, Iličić (od 78. Cvijanović), Tavares, Volaš (od 90. Jelić).

Videoton: Božović, Lazar, Liptak, Horvath, Elek, Gosztonyi, Sandor, Farkas, Polonkai (od 27. Djordjić), Alves, Lencse (od 62. Nikolić).

Rumeni kartoni: Volaš, Bačinović; Elek, Horvath.
Rdeč karton: /.

Mariborčani so kot edini slovenski predstavnik obstali v kvalifikacijah za Ligo Europa, kjer se bodo po zmagi z 2:0 (skupno 3:1) nad madžarskim Videotonom v 3. krogu pomerili proti škotskemu Hibernianu. Prva tekma bo na sporedu že prihodnji četrtek, 29. julija v Mariboru.

Štajerci so v povratno srečanje 2. kroga kvalifikacij stopili z ugodnejšim izidom, saj so si že na Madžarskem priigrali remi, kar je bil dober obet pred tekmo pred domačim občinstvom. Kljub špici turistične sezone je bil Ljudski vrt dobro zapolnjen, vseh 7000 gledalcev pa se je ob koncu veselilo zmage in napredovanja vijoličastih.

Sicer so prvi zapretili gostje, a se je igra hitro preselila na madžarsko polovico igrišča. Že v 11. minuti je Mezga ob izvajanju prostega strela zatresel vratnico, tudi kasneje se je izkazal s predložki pred Božovićeva vrata, a v prvih poizkusih Jabulanija v gol ni poslal nobeden od igralcev v kazenskem prostoru. Nato pa je tik pred polčasom, kjer so imeli Mariborčani več ali manj žogo v svojih nogah, akcijo Tavaresa in Iličiča, ki je v prvi enajsterici zamenjal Cvijanoviča, zaključil Volaš, ki je žogo suvereno poslal v desni kot. Čeprav se je zdelo, da nanj moštvo ne računa tako resno in so ga preteklo sezono posodili v Lendavo, pa je pridobljene izkušnje nogometaš unovčil na najboljši možni način. Moštvo je ob tem, ko je sam že imel izkušnje z Videotonom, popeljal v naslednji krog.

Drugi polčas je nakazal številne zrele priložnosti za Milaničeve varovance, a žoga nikakor ni uspela zadeti cilja. Znova je nameril Mezga, a je žoga letela tik ob desni vratnici. Nezbranost so skoraj da kaznovali gostje, ki so že v naslednji akciji prišli do obetavnega strela, a je Pridigar dobro spremljal madžarsko namero in žogo ustavil pred golom. V enem od naslednjih poskusov je Horvath z močnim strelom s 25 metrov znova skušal ogroziti mariborska vrata, a nenatančnost je Madžare stala novega zadetka. V 80. minuti je po izvajanju kota in tretjem poizkusu neposredno pred gostujočim vratarjem Volašev poizkus vendarle obrodil sadove.

Tako so vijoličasti uspeli nadzirati potek tekme, obenem pa so prislužili vsaj še dve tekmi na evropskih prizoriščih.

Randers : Hit Gorica 1:1

1:0 Cramer (42.), 1:1: Žigon (79.).

Skupaj: 4:1 za Randers

Randers: Hansen, Jensen, Egholm, Cramer, Pedersen, Lorentzen, Karlsen (od 70. Sane), Olsen (od 58. M. Sorensen), Movsisyan (od 66. Madsen), Fenger, Berg.

Hit Gorica: Simčič, Komel, Zarifović, Balažic, Gregorič (od 57. Širok), M. Mevlja, Rakušček, Stojanović (od 63. Arčon), Demirović, Kršić (od 78. Žigon), Velikonja.

Rumeni kartoni: Pedersen, Madsen; M. Mevlja, Zarifović.

Rdeč karton: M. Mevlja (90.).

Neodločen izid srečanja na Danskem je Goričanom prinesel slovo od Evrope. Po visokem porazu na domačem terenu so Severnoprimorci tokrat uspeli zatresti nasprotnikovo mrežo, a je bil strel izenačujočega zadetka Žigona v 79. minuti premalo (skupno 4:1), da bi Peršičevi varovanci lahko nadaljevali s tekmovanjem.

Sprva so pobudo prevzeli gostitelji in bili prvič nevarni v 12. minuti, ko je Movsisjan zatresel bližnjo vratnico. Nadaljevalo se je obleganje Simčičevih vrat, a je Goriški čuvaj mreže nasprotnikove poizkuse uspešno ustavljal. Na drugi strani so bili Slovenci nevarni do konice napada, kjer je na uporabne podaje zaman čakal Velikonja. Ko je že kazalo, da se bodo Goričani s prvega polčasa uspeli izvleči brez prejetega zadetka, kljub konstantno nevarnim akcijam, je v 42. minuti  Cramer zadel zgornji levi kot in gostitelje popeljal v vodstvo.

Na stadionu Essex Park pa to ni bil edini zadetek srečanja. Svoje so v 79. minuti dodali gostje. Že začetek drugega dela igra je nakazal ofenzivnejše Goričane, ki so bili nagrajeni 11 minut pred koncem, ko je mladi goriški up le minuto po vstopu na igrišče izkoristil Demirovićevo podajo in s 14 metrov premagal nasprotnega čuvaja mreže. Kasneje je imel nogometaš priložnost, da bi moštvo popeljal do vodstva, a je bil danski vratar tokrat na mestu.

Tako so se Goričani po Olimpiji in Kopru kot tretje moštvo poslovili od Evrope, kjer zaenkrat ostaja Maribor. Boji na zelenicah Stare celine se bodo nadaljevali prihodnji teden, že konec tedna pa je na sporedu drugi krog prvoligaškega tekmovanja.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA