PLTS: Mariboru čestitamo za enajstega!

Mariborčani so kronali odlično sezono štiri kroge pred koncem Prve lige Telekom Slovenije, saj so si s sladko zmago nad ljubljansko Olimpijo zagotovili nov naslov državnih prvakov. Že enajstega v klubski zgodovini in tretjega zapored. Kljub temu, da je padla najpomembnejša odločitev letošnje sezone, pa prvenstvo še zdaleč ni odločeno, saj ostajajo odprta številna pomembna vprašanja. Še vedno namreč niso znani vsi potniki v evropske pokale, več kot očitno pa bo izjemno vroče tudi v boju za obstanek.

V 32. krogu Prve lige Telekom Slovenije je bila pozornost slovenske športne javnosti usmerjena v Ljudski vrt, kjer je bil na dnevnem redu veliki derbi med Mariborom in Olimpijo. Dogodek, ki tudi sicer ne pušča ravnodušnih ljubiteljev nogometa, je tokrat prinašal še dodatno dozo adrenalina, saj so gostitelji naskakovali nov naslov državnih prvakov. Kot se je na koncu izkazalo tudi uspešno, bil je pač eden takšnih večerov, ko se neka stvar enostavno mora zgoditi, ob vsej vijoličasti energiji, ki je opajala najbolj trofejno nogometno mesto v Sloveniji. Z derbijem so sicer nekoliko bolje začeli Ljubljančani, napolnjeni z motivom in odločeni preložiti pričakovano slavje gostiteljev, a z nekaj pomanjkanja zbranosti v samih zaključkih akcij. Kar pa ne moremo reči za Gorana Cvijanovića, ki je z enostavnim strelom z glavo sprožil prvo eksplozijo navdušenja več kot 10.000 glave množice, po precej bolj kompleksni akciji Agima Ibraimija. Olimpija je kljub zaostanku nadaljevala z boljšo igro v prvem polčasu in svoj trenutek dočakala tik pred odhodom v slačilnice. Martin Milec ni najbolje izbil žoge iz svojega kazenskega prostora, kar je z veseljem sprejel Anej Lovrečič in z volejem poskrbel za dodatno napetost v drugem delu. Slednji se je začel dokaj previdno, saj se je igra v glavnem odvijala med obema kazenskima prostoroma. Nekje do 67. minute tekme, ko se je Matic Fink moral posloviti zaradi prerivanja z Robertom Berićem. Slednji je pravo junaštvo dočakal šest minut kasneje, saj se je odlično postavil pri dobrem predložku Mitje Vilerja in iz razmeroma težkega položaja odlično zaključil. Počasi se je že začenjalo nepopisno slavje na tribunah, česar ni uspel preprečiti niti Filip Valenčič, ki je s svojim vstopom sicer poživil igro Olimpije. Z zadnjim žvižgom Damirja Skomine se je vsa napetost sprostila. Začelo se je rajanje, prepevale so se navijaške pesmi, odpirali so se šampanjci.. Zasluženo.

Nič manj zaslužena pa ni bila niti zmaga Gorice nad Aluminijem, sicer utrujenim od odličnega odpora v pokalnem tekmovanju. Goričani, ki so z novimi tremi točkami precej bližje obstanku, so se proti žilavim gostom mučili dobršen del tekme in nagrado za vloženo delo dočakali v 60. minuti, po novi mojstrovini Dejana Žigona iz prostega strela. Mirno končnico tekme je dobrih deset minut pozneje priskrbel rezervist Boštjan Frelih, s prvencem v Prvi ligi Telekom Slovenije. Gostje niso bili posebaj nevarni v napadu, saj so le enkrat sprožili proti vratom Vasje Simčiča. Varovanci Edina Osmanovića pa bodo morali nekaj več svežine pokazati že v prihodnjem krogu, ko v Kidričevo prihaja Mura 05, ki po zmagi nad Celjem za Aluminijem zaostaja le še dve točki.

Prekmurci so krvavo potrebovali zmago proti Celjanom in jo tudi dočakali v zadnji minuti tekme, ko je Damjan Bohar s pravim projektilom zatresel desni zgornji kot vrat Matica Kotnika, ki je sicer branil fantastično. Muraši so namreč proti celjskim vratom pritiskali skozi vseh devetdeset minut, o čemer priča tudi razmerje v strelih, 20:6 v korist gostiteljev. A tudi utrujeni in močno oslabljeni Celjani niso bili nenevarni, četudi so morali celoten drugi polčas odigrati z igralcem manj, po izključitvi Nejca Plesca. Najbližje zadetku je bil Miha Zajc, vendar je njegov prosti strel končal v vratnici. Poraz za Celjane ni bil pretirano dramatičen, saj so še vedno varno zasidrani na peto mesto prvenstvene lestvice, medtem ko si je Mura 05 s tremi točkami priigrala pomembno priložnost za preboj na deveto mesto z morebitno zmago v Kidričevem.

Koprčani nadaljujejo z odlično serijo rezultatov, saj so na zadnjih šestih prvenstvenih tekmah zbrali kar 16 od 18. možnih točk, ter se postavili v vlogo najresnejšega kandidata za tretje mesto na prvenstveni lestvici, ki še vodi v evropske pokale. V Velenju jih je, vsaj na papriju, čakalo težko delo, ki pa so ga z odliko opravili že v uvodnih 45. minutah. Štiri žoge v mreži vratarja Alena Pašagića, ki resnici na ljubo ni imel najboljšega večera, je zadostovalo za brezskrbni drugi polčas, v katerem so nogometaši Rudarja omilili zaostanek z zadetkom Ivana Firerja. Rudar bo imel v torek priložnost da si dokončno zagotovi obstanek z zmago nad Triglavom, Koper pa bo skušal nadaljevati z zmagovitim nizom na primorskem derbiju proti Gorici.

Primorcem je šel zelo na roko razplet tekme v Domžalah, kjer so gostitelji še enkrat več ostali brez polnega izplena.  Na razmočenem igrišču je za dodatno hlatno prho domačih poskrbel Vlado Šmit, ki je Triglav popeljal v vodstvo po prostem strelu za nogometne sladokusce.  Domžalčani so se na vse moči trudili izenačiti rezultat, a je na golovi črti Kranjčanov kraljeval Žan Pelko, ki je spravljal v obup domače napadalce. Zelo dobra nogometna predstava je dočakala epilog štitri minute pred iztekom rednega dela. Najprej je moral zapustiti zelenico strelec dotlej edinega zadetka Vlado Šmit zaradi rdečega kartona, nato pa je predložek Erika Janže nesrečno preusmeril v lastno mrežo Edvin Zolić in poskrbel za pravično delitev točk, s katero pa niso bili zadovoljni v nobenem taboru.

Prva liga Telekom Slovenije se nadaljuje že jutri, s tekmami 33. kroga.

Tekst: MKo /Prvaliga.si
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA