V boj še Gorica in Maribor

Drevi se bosta še zadnja dva slovenska predstavnika pomerila za vstopnici za 3. krog kvalifikacij za nastop v Evropski ligi. Nekoliko lažja naloga čaka Mariborčane, ki so v Györu iztržili neodločen rezultat (1:1), Gorica lovi zaostanek treh zadetkov (0:3).

A kar se je še pred dnevi, pred srečanjem Kopra in Dinama zdelo kot misija nemogoče, je danes povsem dosegljiv manjko treh zadetkov. Spomnimo – kljub visokemu zaostanku štirih zadetkov je Koprčanom v povratnem boju uspelo perfektnih 90 minut, kjer je za napredovanje zmanjkal zgolj en zadetek. Goričani morajo nadoknaditi enega manj, v kolikor želijo ostati v igri za Evropo.

Goričani po presenečenje

V Športnem parku v Novi Gorici je že pred dvema dnevoma dišalo po senzaciji, tokrat pa nogometaše, ki domujejo tam, čaka težka naloga, saj igrajo v gosteh, pri 10. uvrščenemu z danskega državnega prvenstva. Nasprotnik je v prvo izkoristil nekaj nezbranih trenutkov goriške obrambe in zasluženo zmagal. Kljub temu, da se zdi, da je dvoboj že odločen, pa nas izkušnje s preteklih dni učijo, da je do zadnjega potrebno verjeti in upati na preobrat. Če smo že naredili krivico Kopru, ki smo ga odpisali že pred povratkom z Zagreba, dovolimo Gorici v boju z danskim Randersom upanje do zadnjega.

Trener David Peršič je pred dvobojem, ne glede na zaostanek, optimističen: »Fantje so mladi in se iz tekme v tekmo učijo. Vsi skupaj moramo imeti veliko potrpljenja, strpnosti. Na povratno tekmo nikakor ne gremo na izlet, ampak jo bomo vzeli nadvse resno, da se prikažemo v dostojni luči in da naši fantje dobijo potrebne izkušnje in presenetijo nasprotnika.«

Motivacijo jim dviguje tudi spomin izpred petih let, ko je danski prvak po zmagi v Novi Gorici kar s 5:0 klonil na povratnem dvoboju in so si 'vrtnice' zagotovile napredovanje. V nogometu je vse mogoče! Morda je ravno zaostanek tisto, kar je lažje loviti, kot pa bi bilo braniti rezultat. Vsekakor pa se želijo Goričani predstaviti v dobri luči in dokazati, da so zreli tudi za dvoboje na evropski ravni. Trening na stadionu Essex Park Randers so opravili vsi Peršičevi varovanci, tudi Etien Velikonja.

Mariborčani z boljšim izhodiščem

Nekoliko lažjo nalogo imajo osemkratni državni prvaki, ki ob ugodnem razpletu na Madžarskem, kjer so po golu Dejana Mezge iztržili neodločen izid, igrajo še pred domačo publiko v zavetju Ljudskega vrta. Po visoki zmagi nad Triglavom v prvenstvenem tekmovanju so samo še utrdili svojo samozavest, strelsko učinkovitost pa je potrdil mladi Vito Plut, ki bo nedvomno glavni adut Milaničevega moštva. »Opravka imamo z organizirano ekipo, vendar smo našli slabe točke. Skušali bomo izkoristiti naše prednosti tudi v povratnem obračunu,« razmišlja mladi napadalec, ki verjame v preboj v naslednji krog, še posebej po nedeljski zmagi, kjer je dosegel svoj drugi 'hat-trick' v karieri.

Sicer pa je madžarski nasprotnik najmočnejši v igri z žogo v zraku in pri prekinitvah, kar skuša vsiliti tudi svojemu nasprotniku. Ob zavedanju njihove igre z visokimi žogami, je v prvi fazi potrebno zaustaviti ravno ta segment njihove igre. »Pot do uspeha moramo graditi na prvem polčasu z Madžarske,« je prepričan Dalibor Volaš.

Medtem, ko Darko Milanič tokrat ne bo mogel računati na Davida Bunderlo, pa so se ekipi na treningu že pridružili poškodovani (počena arkada) Armin Bačinovič, Timotej Dodlek (vneto uho) in Goran Cvijanovič. Zobe pa bo moral stisniti tudi Aleš Mejač. Kljub temu motivacije in želje po igranju ne manjka.

Na drugi strani sta na Madžarskem ostala Daniel Nagy in Zsolt Sebök. Trener se je odločil za menjavo branilca in drugega vratarja, zasedba, ki bo pričela srečanje pa bo znana šele tik pred pričetkom srečanja. Kaj to pomeni za gostitelje, bo jasno kmalu. »Pričakujemo lahko zelo bojevito predstavo. Spoštujemo nasprotnika, toda skupaj s soigralci smo optimisti. V tekmo ne bomo šli s povečanim tveganjem, to bi bilo nespametno«

Kalkulacije pred napredovanjem

Goričani za zmago potrebujejo popoln preobrat, kakršnega je skoraj da zrežiral Koper, medtem ko je scenarijev za napredovanje Maribora nekoliko več. Teoretično zadostuje rezultat brez zadetkov. A Plut razmišlja drugače. »Upam, da bomo prvi zadeli in tekmo odpeljali v želeno smer. Kdo bo strelec, ni pomembno. Le da gre Maribor naprej.«

Prvi bodo na zelenice povratnih tekem 2. predkroga Evropske lige stopili Goričani, saj jih že ob 19. uri čaka povratni dvoboj na Danskem, ob 20.30 uri pa bo šlo zares tudi v Ljudskem vrtu, ko bodo Štajerci poskusili preskočiti madžarski Videoton.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Sportida.com

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA