V derbiju kroga Maribor in Nafta

V petem krogu Prve lige se bosta v Ljudskem vrtu pomerila domači Maribor in prvouvrščena Nafta. Štiri tekme v soboto, le Primorje in Rudar pa v nedeljo.

Prva Liga, 5. krog

Maribor – Nafta, sobota ob 18. uri

Potem, ko so bili Mariborčani minuli konec tedna prosti ligaških obveznosti, saj je bila tekma z Olimpijo prestavljena v septembrski termin, tokrat spočiti pričakujejo domači obračun z Nafto. V Ljudskem vrtu bomo priča dvoboju prvo in drugo uvrščene ekipe, v katerem je vloga favoritov pripisana domačinom. Ti so po štirih krogih (z odigrano tekmo manj) ostali edino moštvo, ki letos še ni doživelo poraza in kljub zanesljivim letošnjim predstavam Lendavčanov je le malo verjetno, da bi prvič pred nasprotniki položili orožje prav jutri. Širok izbor nogometašev, predvsem v napadu, daje Milaniču veliko razlogov za dobro voljo, pozitivno energijo pa bo v svoje moštvo gotovo vnesel tudi Iličič, ki je z debijem v slovenski izbrani vrsti stopil na novo stopničko v svoji karieri. Mariborčani so doma letos zmagali na obeh preizkušnjah (Triglav, Gorica), nogometaši Nafte, ki so zaenkrat najlepše presenečenje sezone, pa imajo kljub slovesu izrazito domače ekipe v gosteh polovičen izkupiček (poraz proti Gorici in zmaga v Ljubljani). V začetku tedna so Lendavčani sicer ostali brez klubskega predsednika, potem ko je s tega mesta  nepreklicno odstopil Horvat, tudi dosedanji direktor družbe Nafta Lendava, sledila pa sta mu še direktor kluba Dominko in finančni direktor Pivar.

CM Celje – Olimpija, sobota ob 18. uri


Kot pravo srhljivko bi lahko označili boj Celjanov v Novi Gorici v zadnjem krogu, ko so do 80. minute zaostajali za kar tri zadetke, nato pa na krilih mladega reprezentanta Repa zaostanek v zadnjih minutah znižali, na koncu pa celo izenačili. Takšna vrnitev je zanje gotovo dober obet pred obračunom z Olimpijo, še posebej, ker so točko osvojili na gostovanju, kjer so v preteklosti tradicionalno izgubljali. Na drugi strani so nogometaši Olimpije verjetno demoralizirani, kot že dolgo ne. Le remi proti Goričanom in poraza proti Nafti in Rudarju nekdanjemu velikanu slovenskega nogometa nista v ponos, predzadnje mesto na prvenstveni lestvici pa prav tako ne. Gostovanje v Celju je za nogometaše Olimpije še zadnja preizkušnja pred dolgo pričakovano selitvijo v Stožice, zato je imperativ dobre igre (in pozitivnega rezultata) zelo velik. Kljub izjemnemu objektu, ki sta ga v sredo otvorila reprezentanci Slovenije in Avstralije, ljubljanski nogometni navdušenci povprečnih rezultatov namreč ne bodo trpeli, uspeh v mestu ob Savinji pa bi bil zato za zeleno-bele izjemno pomemben za mobilizacijo gledalcev. Dodajmo še, da svojim soigralcem še vedno ne bo mogel pomagati Zeljkovič, ki še čaka na za registracijo nujne papirje iz Cipra.

Domžale – Triglav, sobota ob 20. uri


Tri tekme je čvrsta domžalska obramba zdržala brez prejetega zadetka, nato pa popustila minuli konec tedna na gostovanju v Lendavi, kjer so nogometaši Nafte za osvojitev treh točk zadeli trikrat. Prav defenzivna vrsta, ki je bila na začetku prvenstva adut moštva, bo tudi v obračunu s Triglavom na veliki preizkušnji, saj jo bo moral Birjukov sestaviti brez obeh standardnih centralnih branilcev – Elsner je namreč prejel ugodno ponudbo iz tujine in se seli v Bahrajn, Knezović pa še celi poškodbo ahilove tetive. Dobra novica za domžalske navijače je, da je do tega prišlo ravno pred dvobojem z lanskim drugoligašem in ne s katerim bolj renomiranim nasprotnikom in da gre za domačo tekmo, gotovo pa jih veseli tudi ponoven prihod Zatkoviča. Izkušeni ofenzivni vezist je bil v minuli sezoni en izmed ključnih igralcev rumeno-modrih, v želji po igranju v tujini pa je poleti najprej zapustil Domžale, zdaj pa se po neuspešnem iskanju nove sredine vrača v mesto ob Kamniški Bistrici. Gorenjci so v zadnjem krogu proti Primorju zabeležili prvo letošnjo zmago v elitni nogometni druščini in so na odlični poti k svojemu cilju – obstanku v ligi. Če bodo nadaljevali v takšnem ritmu, izgubili so namreč le v prvem krogu v Mariboru, nato pa še remizirali s Celjem in Koprom, jim na koncu sezone ne bi smelo uiti še kaj več od boja za obstanek.

Luka Koper – HiT Gorica, sobota ob 20. uri

Limonada, v kateri sta glavni vlogi igrala uprava koprskega prvoligaša in nekdanji reprezentant Pavlin, je po nekaj tednih končno le dobila svoj epilog. Dosedanji športni direktor in igralec je po neuspelih pogovorih aktualnim državnim prvakom dokončno pomahal v slovo, skupaj z njim pa Obalo zapušča tudi Karič. Zanimivo bo videti ali bo po številnih kadrovskih rošadah v zadnjem času, v klub je včeraj prišel tudi dosedanji nogometaš Drave Grižonič, Okčićevim varovancem le steklo ali pa bodo še naprej nadaljevali z bledimi predstavami. Jutri jim preveč lahko gotovo ne bo, saj jim bo na drugi strani stalo moštvo Gorice, za nameček pa bodo uradno domačo tekmo dejansko odigrali kot gostje v novogoriškem Športnem parku. »Vrtnice« se bodo svojim gledalcem tokrat gotovo skušale oddolžiti za spodrsljaj proti Celju, ko so praktično že dobljeno tekmo na koncu izpustile iz rok. Vseeno je potrebno nihanja v njihovi igri vzeti v zakup – gre za zelo mlado in prenovljeno ekipo, ki pa kljub temu kaže veliko mero potenciala. Svoje sposobnosti so potrdili tudi na prijateljski tekmi sredi tedna, ko so kljub odsotnosti Demirovića, Balažica in prvega imena ekipe Velikonje proti italijanskemu prvoligašu Cagliariju zabeležili remi brez zadetkov.

Primorje – Rudar, nedelja ob 17. uri

Kar se je namigovalo kar nekaj časa, je zdaj postalo realnost – Lokica ni več trener nogometašev Primorja in bo svojo profesionalno pot nadaljeval pri Šibeniku. Čeprav je hrvaški strateg dolgo časa poudarjal, da bo svojim varovancem stal ob strani, se je pred dnevi odločil, da neurejenim finančnim razmeram v ajdovskem prvoligašu pomaha v slovo in si poišče nov izziv. Kako bodo na to reagirali igralci bomo videli v nedeljo, ko se bodo v domžalskem Športnem parku pomerili z Velenjčani, jasno pa je, da ob odhodu trenerja, ki je črno-rdeče po izpadu ponovno pripeljal v Prvo ligo, preveč zadovoljni niso. Po štirih odigranih krogih imajo Ajdovci na svojem računu le točko osvojeno v Domžalah, njihov tokratni nasprotnik pa se lahko, z izjemo visokega poraza v Celju, pohvali s suverenimi predstavami, zmagama proti Kopru in Olimpiji, ter sedmimi točkami. Iz tega sledi, da bodo tudi tokrat nogometaši pod vodstvom Prašnikarja favoriti. Minuli konec tedna so pred domačimi gledalci dokazali, da znajo igrati tudi brez Kronavetra, prvega imena »knapov« do sedaj, v nedeljo pa bi lahko z zmago dokončno potrdili svojo kandidaturo za boj za zgornji del lestvice.

Tekst: NZS/SZ
Foto: Gregor Čiček

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA