Verjeli vase in zmagali
Mariborčani so sinoči vstopili v evropsko poletje. Prvi preizkus v drugem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov proti bosanskemu Željezničarju so opravili z odliko. Kljub zaostanku v prvem polčasu, so v drugem delu prišle na dan vse njihove kvalitete in konsistentno delo v zadnjih letih. Nasprotnik je padel s 4:1, junak tekme pa postal Robert Berič

Led je prebit. In kot kaže se Mariboru (ob ugodnem razpletu v Sarajevu) v Evropi nasmihajo še vsaj štiri tekme. 

Začetek dvoboja sicer ni potekal po željah gostiteljev, saj so kljub ofenzivi Agima Ibraimija, ki je bil pred nasprotnikovimi vrati premalo natančen, in tudi sicer pritisku Milaničevih fantov, povedli gostje. Žoga se je za hrbet Jasmina Handanoviča prikradla v 15. minuti, ko je po vratnici Vernesa Selimovića odbita žoga končala v nogah Eldina Adiloviča. Slednji ni imel težkega dela, z nekaj metrov je žogo suvereno poslal v mrežo. Sarajevčani so zadeli s praktično edine priložnosti na srečanju in bili z izidom povsem zadovoljni. Nekoliko so se povlekli nazaj, do konca polčasa delovali veliko bolj defenzivno in se trudili obdržati ugoden izid. 

Zaostanek je le še povečal apetite vijoličastih. Željo po zadetku so skušali realizirati v 29., 33. in v zadnjih minutah polčasa. Na odmor so odšli z minimalnim zaostankom. Prekaljeni dvojec Darko Milanič - Zlatko Zahovič je imel ob polčasu pripravljene ravno prave besede, ki so fante le še podžgale in jih sestradane po zadetkih poslale na zelenico. 

Pred dobrih 10.000 navijačev so se nogometaši vrnili odločni, da zmaga ostane v Ljudskem vrtu. Drugi polčas je z izenačenjem po asistenci Gorana Cvijanoviča 'otvoril' Robert Berič, ki je bil tudi sicer eden bolj vidnih nogometašev v vijoličasti opravi. 21-letnik je dočakal svojo 'pomlad' in nakazal, da je morda on tisti, ki bo nasledil Daliborja Volaša. Z njegovo predstavo je bil zadovoljen tudi strateg Milanič. "Zelo sem zadovoljen, kako je igral Berić, in prepričan sem, da nisem edini. Je zelo kakovosten, zelo nadarjen nogometaš, igrati v NK Maribor pa ni preprosto." Če je do sedaj veljal za četrtega napadalca, se zna to v prihodnje spremeniti. 

Sledil je prekršek nad kapetanom, ki je padel v 16-metrskem prostoru in Dejan Mezga je dvajset minut po prvem golu Maribora z bele točke moštvo popeljal do vodstva. Naleta s tem še ni bilo konec. Levi spodnji kot je še v drugo zatresel Berič, v sodniškem dodatku pa je njegovo asistenco realiziral Marcos Tavares in postavil končnih 4:1. 

Kot je Brazilec povedal po srečanju, je bil ključni dejavnik zmage optimizem. Fantje so verjeli v svojo igro, ki jih je ob potrpežljivosti navijačev tudi nagradila. Odlična predstava Maribora - če ne celo ena boljših v Evropi - ponižanje nasprotnika in veselje na stadionu so spominjali na zmagi proti Hibernianu in Palermu v preteklih letih. Sedaj je pomembno, da fantje ostanejo trdno na tleh in napredovanje potrdijo še v gosteh.  

"Po prvem polčasu smo verjeli, da smo sposobni za preobrat. Dogovorili smo se, da moramo biti pogumni, da moramo igrati, fantje so čutili, da nasprotnik ni več tako blizu. Drugi polčas je bil izvrsten, ta zmaga je dobra popotnica za naprej. Vse bomo naredili, da bomo tudi v gosteh zmagali," je po tekmi strnil misli Milanič. Malo manj je bil zadovoljen trener Željezničarja Amar Osim"Zadeli smo iz edine priložnosti. Drugi polčas je bil povsem drugačen, Maribor je iz treh priložnosti dal štiri gole, če se pošalim. Žal mi je, da smo tako visoko izgubili, ne glede na to, da so Mariborčani kakovostni igralci in da so vršili velik pritisk, smo prelahko dobili zadetke. Žal mi je, da ni zaostanek nižji, saj bo vse skupaj še težje."

Tekmeca se bosta znova srečala prihodnji torek ob 21. uri.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA 

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA